Advertisement
Спорт

Един от най-старите ни спортни клубове навърши 76 години

От четири години ВК "Родопа" е в топ десет на България

Основан през далечната 1946 година, минал през трудности и успехи, днес Волейболен клуб „Родопа” – Смолян, събира в залата над 120 спортисти – мъже, деца, девойки и младежи, избрали да тренират в свободното си време любимия спорт.

След няколко години криза „Родопа” успява да се изправи на крака и последните четири сезона набира скорост към покоряване на нови върхове.

„През миналия сезон от 14 представителни отбора, включващи всички гарнитури, участвахме с 12 отбора в държавния календар. Не успяхме да излъчим тим девойки старша възраст и жени. Осем от отборите ни се класираха на държавни финали – 16-те най-добри на България. При най-малките – момичетата и момчетата, спечелихме сребърен и бронзов медал”, каза треньорът Иван Френкев.

ВК „Родопа“ развива почти всички възрастови групи. В детско-юношеската школа тренират около стотина деца. В мъжкия отбор са 20 души.

Момичетата до 15 години, които са първи на държавния турнир, с треньора Любен Бакалов

„Имаме много добри класирания. Стараем се да поддържаме традициите. Миналия месец направихме 76 години от основаването на волейбола в Смолян и е наш дълг е да запазим школата и занапред“, каза треньорът Иван Фисински.

Рожденият ден бе отбелязан с детски турнир, в който взеха участие всички подрастващи от школата на ВК „Родопа”.

Десетки са националните състезатели, излезли от редиците на смолянския отбор. Трениращите плащат символична такса от 25 лв., Община Смолян е предоставила залата безвъзмездно. Финансиране имат от точките в спортния календар, а най-голямата субсидия е от Министерството на спорта на база класирания на отборите.

Юношите на „Родопа“ в момента са с две победи и на първо място в групата си

Вече четири години „Родопа“ е в топ десет на България. Мъжкият отбор от три години е във Висша лига. Миналата година представителният тим за малко не успя да прекрачи летвата и да влезе в Супер лигата , като остана на второ място в крайното класиране.

Статистиката за сезон 2021/22 показва, че осем от отборите на „Родопа“ играят на финали, а шест от тях са сред първите шест в България. За 2021 г. в крайното класиране на всички регистрирани във Федерацията по волейбол клубове, смолянският клуб е на пето място.

„Този уикенд мъжкият отбор игра две поредни срещи. Загубихме първият мач злощастно във Варна. Но в неделя – в Попово, се получи един интригуващ мач, който спечелихме с 3:2 и засега сме на трето място в класирането с две победи и две загуби“, продължи разказа си треньорът и допълни, че няма кътче в България, където да не са ходили миналата година – два пъти във Варна – мъжете, във Видин – малките, подрастващите, в Белоградчик – квалификации. „Миналата година сме пропътували над 15 000 км. Трудно е с пътуването, но го съчетаваме с помощи, лични средства. Спонсори има, но с малки суми. Иначе приятели помагат. Сложно е като цяло”, посочи Фисински.

Трето място на държавния финал завоюваха момчетата до 13 години

„Амбициите ни тази година са колкото се може по-големи. Стремим се с мъжкия отбор да спечелим Купа България – Висша лига, и купата на първенството. Надяваме се лека-полека да го постигнем”, вмъква Любен Бакалов – състезател в мъжкия отбор и треньор в детско-юношеската школа.
И успехите, които постигат волейболистите, и наситеността на срещите, пълната зала, привлича все повече нови и нови деца в клуба. „Миналата година в Смолян се играха два финала и така покрай състезанията се запалват младите”, добавя Фисински.

Треньорите са горди, че не са малко децата, които имат потенциал за звездна кариера, стига да имат желание да се трудят.

Според Иван Фисински от организационна гледна точка, екипировка, отношение спрямо състезатели и деца, смолянският клуб е на едно от най-добрите нива в България. Настоящият треньор е и бивш състезател на клуба. Спомня си за трудните години, когато е трябвало да тренират на минусови температури, без екипи. „Затова искам децата да са задоволени и да нямат проблеми по отношение на материалната база, екипировката, състезания“. Но за справяне с трудностите той смята, че е необходима ясна и точно изпълнявана държавна политика.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button