Advertisement
НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Два месеца след отваряне на пещерата в квартал Устово, Мелемов обяви бедствие

Два месеца след отваряне на огромната дупка в имота на Димитър Илиев и месец след изпратени от собственика сигнали до всички институции Община Смолян обяви бедствие. Това стана днес със заповед на кмета Николай Мелемов. С нея той обявява бедствено положение на територията на гр. Смолян, кв. Устово, ул. „Александър Стамболийски“, в района на образувалия се карстов комин. В заповедта, освен имотът на Димитър Илиев, са записани частни и публични общински имоти и държавна гора.

Новообразувалата се пещера в квартал Устово

А за овладяване на бедствието кметът Мелемов предприемат само две мерки: „забрана за достъпа до имота, собственост на Димитър Илиев, и временни ограничения за физически и юридически лица и еднолични търговци, собственици и ползватели на обекти и МПС по улица „Александър Стамболийски“ в района на обявеното бедствено положение“, пише в заповедта на кмета. А срокът на действие е до овладяване на бедствието или издаване на заповед за отмяната му.

„Отворът се разширява. От сутрешните огледи се виждат нови отклонки. Надявам се утре да дойде човек с георадар. Призовавам от научните среди да се обадят, за да ни помогнат.  Това не е по силите на нашата община“, каза за „Отзвук“ зам.-кметът Мариана Цекова. Тя допълни, че когато видели, че няма друг изход и помощ от компетентните институции, са решили да обявят бедствено положение. „Трябва да се обследва повърхността със специални уреди – георадари, които могат да направят 3D модели, за да се прецени доколко е сериозен проблемът“, посочи Цекова.

След издаване на заповедта от Инициативен комитет „ЗА УСТОВО“ излязоха с позиция ,че „е налице административна неграмотност с пълна неяснота за мерките, които ще се предприемат за овладяване на бедствието, както и умишлено въвеждане на уплаха от местната власт в цял един квартал на един областен град“.

„Тази заповед показа на притеснените граждани само едно, че за овладяването му е необходимо да се въведат някакви ограничения , които ще бъдат отменени до овладяване на бедственото положение“, допълват от ИК.

След административния акт, гражданите се запитват за едно: Как едновременно се овладява бедственото положение с въвеждане на забрани и същевременно тези забрани ще отпаднат с овладяване на бедственото положение?!

„Какво всъщност трябваше да бъде съдържанието на заповедта? Обявяване в детайли на причините, заради които е обявено бедственото положение и още по-конкретно изброяване на мерките, които ще се извършват за овладяването на бедственото положение. Мерки, за които гражданите ще са уведомени. Мерки, обявяването, на които ще внесат успокоение на цял един квартал. Мерки, след изпълнението, на които гражданите ще знаят, че ограниченията в техния живот ще отпаднат“, пише още в становището на Инициативния комитет.

 

 

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. инж ХРИСТИНА Анастасова Сбиркова Канавос каза:

    ПРЕЗ 1981/2 ГОДИНА ПРОКАРВАНЕТО НА ТУНЕЛА БЕШЕ З А Б Р А Н Е Н ОТ ГЛАВПРОЕКТ, АКО НЕ СЕ ЛЪЖА !! КОЙ ИДИОТ НЕКАДЪРНИК РАЗРЕШИ СТРОИТЕЛСТВОТО МУ!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!