Криминални

Два килограма наркотици и 247 стръка марихуана иззети за една година в Смолянско

Два килограма наркотици и 247 стръка марихуана са иззети за една година в Смолянска област. Стряскащите цифри изнесе на брифинг окръжният прокурор Тодор Деянов. „Много добри са и резултатите по делата, касаещи наркотичните вещества. Увеличението на делата е многократно, като повечето са бързи и незабавни производства”, посочи Деянов. За 2015 г. иззетата марихуана е само 233 гр., а за миналата – 1 372 грама. Стръковете канабис от 50 са скочили на 247. Драстично увеличение има в иззетия метамфетамин и амфетамин. През 2015 г. съответно количествата са 1,14 гр. И 26,7 гр., а през миналата година  252,01 гр. и 243,37 гр. За разлика от предишни години вече има и засечен кокаин – 0,47  гр., както и екстази 2,4 гр.

„От януари м.г. започнахме ежемесечни срещи с полицията, набелязват се мерки и както виждате, резултати има. Даваме си сметка, че не можем да се справим на сто процента с този проблем. Причините са две – първо повишена употреба на наркотични вещества и второ – по-добра работа на полицията и прокуратурата. Смолян дълго време беше спокоен район, но през последните години нещата рискуваха да излезнат извън всякакъв контрол. Който е решил да се трови, ще се трови, не можем да му попречим, но можем да попречим на разпространението”, коментира окръжният прокурор.

Миналата седмица Окръжна прокуратура направи отчет на изминалата година. „Имаме много добри показатели по отношение на оправдателни присъди и върнати за разглеждане дела от съда. Процентът ни е най-нисък в сравнение с предходните две години. За цялата 2016 г. имаме 4 върнати дела, от които две са на РП Чепеларе, едно на РП Девин и на РП Смолян. Оправдателните присъди са две – на прокуратурите в Чепеларе и Девин”, съобщи още Тодор Деянов.

През 2016 г. статистическите данни отново отчитат ниска престъпност в Смолянска област, която е едва 0.7% от регистрираните в страната престъпления. Изменение се забелязва в оперативната обстановка по отношение характера на криминалната престъпност в сравнение с предходни години – в структурата на криминалната престъпност доминиращи са общоопасните престъпления. Запазва се характерът и на регистрираните икономически престъпления, като водещи остават да са тези в горското стопанство, свързани с неразрешен добив на дърва и дървен материал, както и документните престъпления. Намалели са регистрираните престъпления против личността – със 7 по-малко в сравнение с 2015 г. Регистрирани са и 17 измами по криминална линия и 3 по линия на икономиката, както и едно изнудване и един въоръжен грабеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close