НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Два дни стотици слушаха гайди в Стойките

Два дни – събота и неделя, стотици хора от цялата страна, слушаха гайди в Стойките по време на Националния събор на гайдата „Апостол Кисьов“. Третото издание на събора бе белязано от откриването на първия музей на гайдата.

Празникът започна в събота с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостол Кисьов в центъра на селото, в знак на признателност към фолклориста, който е родом от село Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестър от сто каба гайди- с първа концертна изява през 1961 г. на събора „Рожен“.

Музеят на гайдата се превърна в аткракция на събора

Акцентът на събора – откриването на обществената колекция „Гайдата- древна и вечна“, която се експонира трайно в залите на НЧ “Пробуда-1903“- с. Стойките, предизвика голям интерес сред присъстващите. В единствения в България Музей на гайдата, който е интерактивен, може да се видят над 200 експонати от седемте фолклорни области в страната. Сред тях са гайди на известни гайдари, инструменти за направата на гайди, различни документи свързани с гайдарското изкуство и други. На една от стените в Музея има голям портрет на Апостол Кисьов, а около него са изписани на парчета от кожа за гайди имената на 333-мата гайдари, поставили рекорд на Гинес. В Музея има и специална зала, в която се вижда звездното небе, чуват се звуци от Космоса, примесени със звука на гайдата.

Съборът продължи с шествие на стотици гайдари, облечени в народни носии, които се отправиха местността Потока, където започна и програмата, която нямаше конкурсен характер. Сред изявилите се на сцената бяха оркестър „101 каба гайди“ с ръководител Костадин Илчев, оркестър „Тъпани и гайди“ с ръководител Григор Лалов, оркестър „Еподай“ с ръководител Веселин Козарев и други представители на гайдарското изкуство от различни фолклорни области на страната ни. Участие взе и бележитият гайдар Иван Варимезов и шестгодишният гайдар Стефан Георгиев Иванов от гр. София, спечелил тазгодишното издание на „България търси талант“.

Шестгодишният гайдар Стефан Георгиев Иванов от София, спечелил първо място в „България търси талант“.

Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов“ цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Два дни сцената се изявиха изпълнители на двата вида български гайди- каба, джура. Имаше индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти-българи и чужденци. Рамката на изпълненията бе широка: автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор.

Официалните гости на събитието бяха зам.-министърът на културата Весела Кондакова, народните представители Зарко Маринов („Демократична България“) и Михал Камбарев („Продължаваме промяната“), зам.-областният управител Явор Руженов, кметът на Смолян Николай Мелемов.

Нели Гергьовска

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close