Местна властНОВИНИ

ДПС иска изслушване на кмета Мелемов на извънредна сесия, за да няма „Титан 2“

Движението за права и свободи в Смолян започва да събира подписи за свикване на извънредно заседание на Общински съвет – Смолян, обяви вчера областният председател на ДПС и общински съветник Салих Аршински. Причината е обявената обществена поръчка от кмета на общината Николай Мелемов за избор на изпълнител на услугата „Сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистота на териториите за обществено ползване в община Смолян“, и за която „Отзвук“ писа вчера в статията „Лъсна лъжата, с която кметът Николай Мелемов спечели третия си мандат“.

Мелемов възлага чистотата на общината за 5 години, а сумата, която смята да плати е над 16 милиона лева с ДДС. Отварянето на офертите е обявено за 27 юли (понеделник) от 10.00 часа в зала 343 на общинската администрация, а крайният срок за подаването им е 17.00 часа на 24 юли (петък).

ДПС настоява на извънредната сесия да бъде изслушан кметът Николай Мелемов за параметрите на обществената поръчка и причината за обявяването й сега. Снощи в Зала 247 на Община Смолян под ръководството на председателя на ОбС Венера Арачъкова бяха проведени политически консултации за свикването на извънредното заседание. Освен тримата съветници от ДПС – Салих Аршински, Милен Журналов и Вижданка Младенова, присъстваха и трима съветници от ГЕРБ – Ангел Безергянов – председател на групата, Тодор Митов и Стоян Иванов, както и Филип Топов от КРОС.

Адв. Топов прочете декларация от името на групата, в която бе подкрепено предложението на ДПС за извънредна сесия. От КРОС призовават кмета Мелемов да прекрати обществената поръчка, а колегите си общински съветници – да подкрепят предложението да бъде създадено общинско предприятие за чистота, което да поеме сметосъбирането, чистотата и озеленяването на гр. Смолян, а спестените от бюджета на община Смолян средства да бъдат пренасочени за образование, култура, спорт и младежки дейности. Според КРОС за петте години могат да се спестят около 6 милиона лева от дейностите по сметосъбиране, ако общината не плаща на фирма за това.

Съветниците от ГЕРБ също били изненадани от обявената от кмета Мелемов обществена поръчка, стано ясно от думите на Ангел Безергянов. Поради това, че в групата на ГЕРБ този въпрос не е бил обсъждан, той не се ангажира с позиция.

На консултациите липсваха представители на БСП и Земеделския народен съюз.

Ако до края на деня в понеделник бъдат събрани необходимите 10 подписа за свикване на извънредна сесия, тя ще бъде насрочена за края на следващата седмица.

Пълен запис на проведените политически консултации може да видите във видеото на страницата ни във Фейсбук.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close