Темида

Доспатчанин гласувал три пъти в три различни града в Америка

Емигрант от Доспат гласувал три пъти в три различни града в Америка. Емил Хаджиев дал няколко пъти своя вот за народни представители на 5 октомври 2014 година. Мъжът гласувал в секции в щата Илинойс в градовете Дес Плейнс, Шилер парк и Шамбърг. Впоследствие от ЦИК засекли нередността и подали сигнал до Районната прокуратура в Девин. Приложени били и копия на извадки от списъци на гласували избиратели, от които е видно, че Емил е гласувал в три секции. В тях имало подадени декларации от него и той бил вписан в избирателните списъци. Графологични експертизи доказват, че подписите са поставени от доспатчанина.

Емил заминал преди много години в Щатите със зелена карта. В декларацията си за материално положение е посочил, че притежава къща в Доспат, а годишният му доход възлиза на 20 000 лв.

Делото срещу него бе гледано в Районен съд – Чепеларе, след отвод на всички съдии в Девин. Магистратите го признаха за виновен, че упражнил избирателното си право два или повече пъти при един избор. Той бе освободен от наказателна отговорност и му наложиха глоба от 1 500 лева в полза на държавата. Доспатчанинът бе осъден да плати и 250 лева разноски по делото.

Елена Павлова

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close