НОВИНИПолитика

Дора Янкова: Статутът на кметските наместници в община Смолян се неглижира

Картината в смолянските села: Няма лекар, няма аптека, няма полицай, няма кмет, няма кметски наместник

„Статутът на кметските наместници в община Смолян се неглижира, не се заплаща по достойнство и на изборните кметове.“ Това обяви на пресконференция днес депутатът от БСП Дора Янкова. „Постарах се миналата седмица да направя справка в Министерството на финансите, тъй като бяхме на политическа среща при кмета с г-н Гавазов. Кметът ни сподели: „Много съм зле, 900 лева ми се полагат за ФРЗ (фонд работна заплата – б. а.) и нямам възможности и финансов ресурс да назнача хора, на които да давам достойно заплащане. В това число сподели, че в тези 900 лева са и осигуровките.“- съобщи народният представител от левицата.

Казаното от кмета Николай Мелемов било в пълно противоречие с информацията, която Янкова получила от зам.-министър на финансите.

Според тази информация кметовете на населени места до 500 жители имат право да получават заплата 1014 лева. В сумата не са включени осигуровките, т. е. осигуровките държавата ги гарантира допълнително. Заплатата на кмет на населено място от 500 до 2500 жители – 1268 лева. Заплатите на кметските наместници по класификатора са 913 лева и върху тях – осигуровки. Държавата е осигурила нелош финансов ресурс поне за статута на кметските наместници, заяви Янкова и припомни, че съгласно решение на Общинския съвет тяхната бройка е 37.

„Дотук всеки манипулираше по всякакъв начин. Има пари, няма пари, защо няма кметски наместници. Категорично смятам, че населението в Смолянска община и в този мандат продължава да изостава. Аз не приемам, че един кметски наместник в Бостина ще отговаря и за Левочево. Разговарях и с много представители в района на Могилица. Хайде, дадоха съгласие за един кметски наместник в Букаците, Чеплят, Горово. Ами Буката, Бориково, Киселчово, Черешово, Кремене? Това е една огромна територия с един кмет – в Могилица. Няма лекар, няма аптека, няма полицай, няма кмет, няма кметски наместник. Това за мен е отношение към гражданите на община Смолян. Ние настояваме всички 37 кметски наместници, за които кметът е поискал санкция от ОбС, да бъдат назначени. Финансовият ресурс не е малък.“ – каза още Янкова.

Тя поясни, че тези средства не могат да се харчат за друго.

Пълен запис от пресконференцията може да видите в нашите канали в Youtube и Facebook.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close