НА ФОКУСТемида

Домашен арест с GPS гривна за мъжа, търгувал с фалшиви зелени сертификати

 

Мярка за неотклонение домашен арест наложи Окръжния съд на 48-годишния Ангел Марчев, който бе заловен в Пампорово да търгува с фалшиви зелени сертификат. Ден по-рано прокуратурата поиска най-тежката мярка „задържане под стража” заради опасения, че обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление. Марчев е обвинен за това, че е неправомерно е добавил компютърни данни в информационната система на Министерството на здравеопазването.

Пред съда Ангел Марчев заяви, че не е имал достъп до системата His.bg и не е въвеждал данни в компютъра. По негови думи е бил само куриер, който носел пробите от изследванията до София и връщал резултатите.

Окръжният прокурор Недко Симов настояваше Марчев да бъде задържан под стража. Защитникът на обвиняемия адв. Недялко Паталов заяви, че виеозаписите от скритата камера на журналистите от GlasNews.bg, след чието разследване беше извършен ареста, не могат да бъдат използвани като доказателствено средство и се позова на Конституцията на Република България.

По досъдебното производство е установено, че на 9 януари 2022 г., Марчев е поискал и получил 300 лева, за да въведе неправомерно в информационната система на Министерството на здравеопазването  данни за наличие на антитела срещу коронавирус, без да са извършвани медицински изследвания на определено лице. Ден по-рано, на 8 януари 2022 г., успял да въведе в информационната система данни за други две лица, които също не били изследвани, за което е получил  възнаграждение от 600 лева. Така били издадени две удостоверения за наличие на антитела.

48-годишният Ангел Марчев е работел на граждански договор в лаборатория „Генезис лайф”, която има офис в курорта Пампорово.

 

 

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close