Advertisement
НА ФОКУСМЕСТНА ВЛАСТ

Договор за сътрудничество с иракския град Мосул предлага кметът на Смолян

Споразумение за сътрудничество между община Смолян и община Мосул (Република Ирак) иска да бъде одобрено от общинските съветници кметът на Смолян Николай Мелемов. Докладната записка и проектът на договор ще се обсъждат на насроченото за 29 юли (четвъртък) заседание на местния парламент като извънредна точка от дневния ред.

Advertisement

Текстът на споразумението предвижда сътрудничество в областта на икономиката, образованието, спорта и туризма, опознаване на начина на живот, културата и историята на страните. Предвиждат се семинари с представители на бизнеса, взаимно информиране за проекти и възможности, обмен на туристическа информация, особено в областта на лечебния туризъм. В чл. 4 на проекта за споразумение е посочено, че в програмите за сътрудничество в сферата на бизнеса ще се включат специалисти от Хасковската търговско-промишлена палата, която е осъществила връзката между двете общини.

Мосул е вторият по големина град в Ирак и един от най-пострадалите от военните конфликти в началото на 20 век. Градът губи и половината от населението си през последните 10 години. През 2012 г. то е било над 3 млн. души, а сега е около 1.6 млн. Половин милион бягат през 2014 г., когато градът е превзет от „Ислямска държава“ (ИДИЛ). През 2017 г. международните сили и иракската армия освобождават Мосул, но ужасът от войната и разрушенията остават и до днес.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Господин Маринов… С цялото ми уважение към вас, което имам все още… Едно немога да разбера……. РАЗБИРАМ… и за вас вестник Отзвук е бизнес както при господин Мелемов позията на кмет. Моя неутралитет към него страшно много вече клони към Вас. Искаме да правим нещо за Мосул, а НЕ…. МОЖЕ да се ангажирате и да отразите полобението в махала Тиболска, квартал Райково. Махала…. все едно сме в село, която няма път, вода и нормални условия за живот. Отзвук …. Живовотът в Родопите…. Какво показахте за Нас…. НИЩО. Всички сте едни и същи… Дори Вие Господин Маринов не сте по различен от тях…. Пари…. Пари…..Пари….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close