ЕКОЛОГИЯНА ФОКУС

Доброволци зарибиха с над 9 000 рибки река Черна в Смолян

 

Над 9 000 балкански пъстърви с тегло около 1,4 грама пуснаха днес в река Черна в чертите на Смолян. Зарибяването е дело на доброволци – жители на града, които не за първи път организират подобна инициатива. Пъстървите бяха пуснати на няколко места в реката в района на квартал Райково и Смолян, в участък от около 7 километра. На зарибяването присъстваха директорът на РИОСВ – Смолян Екатерина Гаджева и Найден Байрактаров – главен специалист „Риболовен контрол” към ИАРА – Смолян.

Кампанията за набиране на средства за закупуване на зарибителния материал стартирала в началото на годината. Със събраните над 1 200 лева са закупени малките пъстърви от рибарник „Чудните мостове”.

„Днешният ден за нас е празник, понеже имахме възможност да реализираме инициативата, която започнахме в началото на годината – да съберем достатъчно средства, за да успеем да възстановим и укрепим популацията на балканска пъстърва. Заедно с наши познати успяхме да разселим рибките по всички правила на зарибяването. Надяваме се инициативата да се превърне в традиция и постепенно да допринасяме за възстановяване на популацията от балканска пъстърва, която е една от най-чувствителните и крехки риби в нашите води”, каза Божидар Панайотов, един от организаторите.

Преди две години е направено първото подобно зарибяване на река Черна. От това поколение сега се хващат балканки с размери 40 до 50 см. Миналата година отново са пуснати рибки, но извън града. „Тази година идеята ни беше да зарибим горната част на Смолян, като стигнахме до разклона на „Карлък”. Идеята ни е по цялото протежение на реката да има балканска пъстърва и постепенно тя сама да започне да се възпроизвежда. За нас мястото на рибите е във водата, а не на трапезата. Ние проповядваме културата „хвани-пусни”, която все повече навлиза в България. Една риба може да достави много голяма емоция многократно, отколкото му еднократното му наяждане”, добави още Божидар. Той благодари на всички, които са се включили в инициативата.

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Браво Смолянчани,гордея се ,че съм родом от този прекрасен град….
    Винаги съм мечтал да има балканки в Р. Черна….
    По мое време „Слънце“ Смолян си изливаше химиите там….
    Благодаря ,че има хора като вас да правят това……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close