НОВИНИ

До края на юли да се изкърпи пътят Смолян – Рудозем, поискал Сабрутев

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев се срещна днес с представители на „Сдружение за устойчиво развитие на с. Полковник Серафимово“, съобщиха от областната администрация. Срещата е била по инициатива на жителите на с. Полковник Серафимово заради състоянието на пътя Смолян-Рудозем, през връх Средногорец. На срещата присъства и кметът на селото Христо Мусорлиев.

Още през 2017 г жителите на с. Полковник Серафимово са направили подписка до АПИ и органите на метната власт с искане за цялостен ремонт на пътя. Тази година отново са сезирали съответните институции.

Серафимовци изразиха недоволство срещу състоянието на третокласния път, за който си плащат винетки, а търпят всеки ден щети по автомобилите си.

Стефан Сабрутев обясни, че е съпричастен с проблема за пътя. Провел е разговор с директора на Областно пътно управление в Смолян инж. Костадинка Миланова, поставил е въпроса и пред АПИ и пред Тодор Анастасов- зам.-министър на МРРБ. Сабрутев разясни, че пътят Рудозем – Смолян е построен през 60-те години на миналия век и оттогава не е основно ремонтиран. Възложено е изработването на технически проект за цялостно обновяване на 22 километровото трасе. В края на миналата година е приет първия междинен етап на проекта за пътя. Техническият проект на фаза втори междинен етап е предаден в АПИ и се очаква да бъде приет идните месеци от експертния технико-икономически съвет. С утвърждаването на проекта, ще се определят конкретните дейности, прогнозната стойност и срока им за изпълнение. Въз основа на готовия проект ще се възложат и строителните дейности. Трябва да се търсят и средства, които да се заложат за реализирането на проекта.

За подобряване достъпа по пътя, областният управител е настоявал пред ръководството на Областно пътно управление, до края на юли да бъде направено изкърпване на компрометираните участъци по пътя Смолян-Рудозем, през връх Средногорец.

В с. Полковник Серафимово живеят постоянно около 140 души, а лятото броят им стига до 700-800 души. Млади семейства също са избрали да живеят на село с децата си в родопското село. Около 30 английски семейства имат къщи в с. Полковник Серафимово. Има и такива, които живеят постоянно в селото.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close