Новини

Днес Смолян отбеляза 106-ата годишнина от своето присъединяване към България

Представители на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици днес се поклониха пред паметника–костница в знак на признателност към воините, дали живота си на връх Средногорец, наричан Родопската Шипка. На 21 октомври 1912 г., на този връх 21-ви Средногорски полк, командван от полк. Владимир Серафимов печели решителна битка по време на Балканската война.

Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужение със свещениците Запрян Шиков и Иван Марински. Слово за епичните сражения и величавата битка произнесе директорът на Държавния архив в Смолян Зоя Начева. Тя проследи хода на Балканската война през 1912 г. и припомни заветните думи на полк. Владимир Серафимов. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”.

Признателните родопчани през 1932 г. поемат инициативата за събиране на волни пожертвования за издигане на паметник на падналите герои в Балканската война. През същата година е направена и първата копка, на която присъства полк. Владимир Серафимов, а на 12 август 1934 г паметникът е тържествено осветен, но за съжаление тогава полковникът вече не е сред живите.

Пред костите на загиналите се поклониха депутатите д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, Дора Янкова, областният управител Недялко Славов, заместниците му Адриан Петров, Владимир Гърбелов, кметът Николай Мелемов, председателят на Общинския съвет Данчо Киряков, секретарят Момчил Николов, общински съветници, шефове на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици.

Днес е кулминацията на честванията по повод 106 години от Балканската Гост на тържествата бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя участва в тържественото поднасяне на венци и цветя пред паметника на полк. Владимир Серафимов в центъра на Смолян.

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close