Вяра и традицииНОВИНИ

Днес е Сирни Заговезни, какви са обичаите на празника

Православните християни празнуват днес Сирни Заговезни – денят на прошката. Той се чества винаги седем седмици преди Великден и след него започва най-продължителния пост през годината – до Великден.

На този ден се четат Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“ Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати, за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

През деня по-младите обикалят по-възрастните си роднини и приятели, целуват им ръка и искат прошка за стореното през изминалата година. Според обичая молещият се обръща с думите „Прощавай“, а отговорът гласи: „Просто да ти е, Господ да прощава“.

Обредността на празника е подчинена на подготовката за големия пост и носи идеята за „последно облажаване“. Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. Приготвят се баница със сирене, риба, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки.

В Широка лъка днес са Кукерските празници.  Маскарадните игри започват в 11.00 часа. Досега заявки са потвърдили пет кукерски състава, начело с песъците от Широка лъка.

През годините гостите на празника са между 2000 и 4000 души. След като се насладят на дефилето на кукерите, гостите ще могат да извият кръшни хора по време на народното веселие с Виевската фолк група. Движението за МПС ще бъде спряно в селото на 1 март от 11 до 12,30 часа.

Организатори са Община Смолян, читалището и кметството в Широка лъка.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close