Advertisement
ЛИЦА

Дизайнерката Радослава Лазарова – с трета „Златна игла“, покори върховете на българската мода

Дизайнерката от Смолян Радослава Лазарова получи за трети път най-високото отличие за мода – „Златна игла“. На церемонията, организирана от Академия за мода с председател проф. Любомир Стойков, Радослава бе отличена в категория „Булчинска мода“. Първата й награда е през 2019 г. – „Най-добър млад дизайнер“, а през 2021 г. печели най-високото отличие „Дизайнер на годината“.

„Златна игра“ е награда, която се получава в изключително специални случаи и смолянчанката влезе в историята като единственият до момента дизайнер в България, който получава тези отличия за толкова кратко време. Според регламента на наградата, която съществува от 28 години, дизайнерите имат право да получават максимум три отличия. Радослава вече е постигнала върха с трите „Златни игли“, спечелени през последните четири години.

Младата дизайнерка заедно с колегите си по време на награждаването

Наградените дизайнери получиха статуетката „Златна игла“, изработена от емблематичния български бижутер Анжело Красини, а председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков удостои със сертификат всички победители.

„Още, когато стартирах, мечтаех да получа „Златна игла“. Това е награда с традиции и статут. За мен и цялото ми семейство е изключително голямо постижение. Категория „Булчинска мода“ отсъстваше от около три години и сега съм много щастлива, че успях да я спечеля. Няколко дни след наградата осъзнавам, че това е едно изключително признание за моя труд. Аз от дете съм сред булки и мечтата ми е да правя хората щастливи, да им сбъдвам мечтите, да откривам точната рокля за булката“, каза Радослава пред „Отзвук“.

Мис България Габриела Василева с приказна булчинска рокля „Валерия“ със силует принцеса, изработена от Радослава

Младата дизайнерка е второ поколение дизайнер и е сбъдната мечта на родителите й, които я подкрепят, за да продължи започнатото от тях. „Без родителите ми, нямаше да съм това, което съм сега“, вмъква Радослава.

Ревюто на смолянската дизайнерка по време на награждаването

Последната „Златна игла“ смолянчанката посвещава на майка си Атанаска Лазарова – човекът, който преди 33 години е създал модната къща с известните булчински облекла не само в Смолян, но и в страната.
Майка ми още от дете ме отглежда в средата на дизайнерското изкуство, израснала съм сред нейните клиентки, сред вълнението и щастието на булките. Тя ме напътстваше и направи всичко стойностно и красиво, за което съм й изключително благодарна и точно заради това посветих наградата на нея. За мен този приз означава изключително много, защото булчинската мода и моите булки са ми любими. Обичам да сбъдвам мечти и знам, че всяка дама, избрала именно мен и моя почерк за най-съкровената си дреха, ще запомни тези срещи и вълшебството на създаване и откриване на мечтаната рокля за цял живот“, допълва още дизайнерката.

Радослава вече се е заела с новите задачи. „От тук насетне имам фотосесия на новата колекция 2023. Бързах да я представя за ревю-спектакъла за златната игла. Сега всичко трябва да се снима, за да мога да представя новите булчински рокли. Надявам се и да имам възможността отново да представя България и моето изкуство извън границите на страната“, с вълнение споделя смолянчанката.

Радослава Лазарова в Париж заедно с балерините, облечени в нейни тоалети

През септември Радослава Лазарова, по покана на стилист Капанов, взе участие в световния конгрес “Іntеrсоіffurе Моndіаl”, който се проведе в кабаре “Раrаdіѕ Lаtеn” в Πapиж. Тя изработи тоалети за събитието, съобразени с индивидуалните особености на всяка от дамите от балет“Воrіаnа Dаnсе”. „В Париж беше уникално и аз бях със стилист Капанов и най-добрите коафьори. Бях наградена със златен медал. А красотата на този град, вълнението от тези събития, да те аплодират хора от 56 държави и да говорят за нас, ме кара да се чувствам изключително горда, да мечтая, да работя още повече и да продължавам да представям България. Ние, смолянчани сме изключително талантливи и горди българи“, добавя още Радослава.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!