Местна властНовини

Директорът на Дома за психично болни жени в Ровино Ася Палова: Безимените гробове в Устово не са на жени от дома (видео)

Г-жо Палова, къде се погребват починалите жени от дома в Ровино?
Погребваме ги в Устово, а напоследък на Беклийца. Сега ще ви обясня. На 1 август 2012 г. ставам директор и като видях в какво състояние са гробовете, ми стана лошо. И от там насетне съм оправила 17 гроба в Устово. Няма безименни гробове на жени от дома. Този гроб без име не знам чий е, не е наш. Последната жена от дома, която е погребана в гробищния парк в Устово е в гроба на друга потребителка, която е починала 2014 г. Ние ги погребваме гроб в гроб. Има си пирамидка и ще изчакам да мине една година, за да променим паметника.

Каква е процедурата с починалите?
Когато почине някой първо се обаждаме в Обредния дом в Община Смолян. Там ни дават старо място, което се знае, че е на наша жена. Задължително трябва тази жена да е била настанена тук и да фигурира някъде. Регистри в дома се водят от 1973 година. Преди това няма никаква следа, а домът съществува от 1967 година. Досиета имаме от 1982 година. Преди това изобщо не се знае кой е бил настанен, ако не фигурира в регистъра и е починал – никой не знае къде е погребан. За това, за което аз съм сигурна е, че тези жени са били наши и на тези гробове се вадят кокалите и се слагат в краката на предишния починал. Има плочи, излят е бетонен пояс на всяко гробно място.

Колко жени са погребани в гробищния парк в Устово, откакто вие сте директор на дома?
В устовското гробище са погребани 15 жени. И всички те са в стари гробове. Преди това също е имало. Аз не заемам нови гробни места. В долната част на гробището имаме починали през 2018 г., чиито гробове не са оправени, заради Живко Димитров, но аз приключих да работя с него. Напролет ще бъдат готови. Не мога да ги хвърля на пътя, няма и да го направя. Ако ги погреба тук, реката приижда и ще стане като Белене. А да живееш тук и да знаеш, че отсреща ще бъдеш погребана, как ще им се отрази. Има хора, които са тук по 30-40 години, и да стоят да чакат да бъдат погребани зад оградата. Няма да го направя това.

Защо сте приключили да работите с Живко Димитров (известен като шефа на гробарите в Смолян – б.а.)?
Този човек не е лоялен, не си държи на думата, цяла година го гоня да си свърши работата и я прехвърлих на друг. Повече с него няма да работя, защото едни четири гроба не ги е оправил, въпреки че са платени. Той работеше с фирма, към която нямам претенции. Ако той така ги е погребал и оставил, е друг въпроса. Защото той е взел пари – сигурна съм. Но да се приписва на Ровино такава безстопанственост.
В какъв смисъл не ги е оправил тези четири гроба?
В смисъл такъв, че трябваше да ги оправи миналата година. Плочите не бяха доставени навреме, получихме ги в края на миналата година и предстоят да бъдат оправени. Този гроб без име не е наш.

От коя година се погребва в Устово?
Идея си нямам.

А от кога започнахте да погребвате на Беклийца?
От края на миналата година, има три жени, но и техните гробове ще ги оправя напролет. Все пак трябва да имам бюджет, да е разпределен и да остава за това. На мен също ми стана лошо като видях в какво състояние са гробищата в Устово. Първоначално тези жени от Устово, които сега са настръхнали, ми бяха много благодарни, защото никой не беше правил това до момента. Аз съм първият директор, който си направи труда да оправи на тези жени гробовете. Моите жени имат зъболекарски кабинет, спортна площадка, зала за рехабилитация, ходят на море, на почивки в планината, държим се с тях като хора. Не мога да ги хвърля някъде и да ги заровя като кучета.

Кой поема всички разходи?
Ние, от нашия бюджет се поемат разходите за погребение. Ако близките преценят, че трябва да оставят някой лев за това, когато получат спестовната книжка на починалата, оставят ни пари.

Близките не ги ли взимат да си погребат по родните места?
Не. И пак ви казвам не искам Ровино да се свързва с тези безименни гробове. Аз съм отговорен човек и такова нещо никога няма да допусна. Не знам тези гробове на кой са. Знам, че има много такива там, но те не са наши. Категорична съм. Друг е въпросът, че всеки път като почине някой имаме с Надя разправии, защото устовци не желаят нашите жени там да се погребват. Както има брожение в Устово, и тук (Ровино – б.а.) не ги искат. Услуга сме към Общината, и те трябва да намерят къде. До момента съм нямала проблеми – дали ще е на гробището на Беклийца, дали в Търън, ако се съгласи търънският кмет. Това не е мой ангажимент. Ангажимент ми е да ги погреба, да е приличен гроба, да е както трябва. Наредбата за гробищните паркове не е в моя ресор.

Каква е причината да не ги погребвате в Ровино?
Морална. Не може да живеят тук и да ги погребвам в двора. Няма обособено място.
Не сте ли мислили да се обособи общински имот за тази цел?
Това вече не е моя работа. Никога е нямало проблем да ги погребваме в Устово. От една година стана нещо. И ви казвам пак, ползвам стари гробове, не нови. Давам си сметка, че има недостиг на гробни места и затова правя всичко възможно. Дори има двойни гробове, в които има четири жени погребани.

Колко жени в момента са настанени в дома?
В момента са настанени 87 жени, 46 човека е персонала. На година почиват по 5-6 жени. Давам си сметка, че няма места в гробищата, но аз няма да ги погребвам нито в Ровино, нито в Търън. Друг е въпросът дали ще ми осигурят място. Ако това стане – ние сме услуга на Община Смолян, жените са жители на общината.

Колко жени има от Смолянска област?
Около 20. Според Закона за социално подпомагане трябва всички да са местни, но ни ги карат и от други области по някакви индикации.

Чии са безименните гробове в Устово?

Директорът на Дома за психично болни жени в Ровино Ася Палова: Безимените гробове в Устово не са на жени от дома.

Публикувахте от Вестник Отзвук в Петък, 17 януари 2020 г.

Елена Павлова

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close