Култура

Директор на горско стопанство дари лични средства за музеен кът на полк. Владимир Серафимов

Директорът на горското стопанство в Панагюрище Петър Тодоров дари лични средства за откриване на постоянен музеен кът, посветен на полк. Владимир Серафимов. Лесовъдът е родом от Велинград, но живее в Пазарджик. Той е дарил сумата на Регионалния исторически музей „Стою Шишков” за изграждане на музеен кът за делото и подвига на родопския герой.

„Дарих средствата, защото смятам, че полк. Владимир Серафимов заслужава. Имам и много лични мотиви, но няма как сега да ги споделя”, каза пред „Отзвук“ шефът на ДГС – Панагюрище, Петър Тодоров. Това е първото му дарение в Смолян. „Получих покана за откриването на музейния кът, но за съжаление нямаше как да присъствам”, коментира Тодоров.
Вчера експозицията бе официално открита. Тя включва наградните отличия и грамоти на командира на 21-и пехотен Средногорски полк.

Директорът на музея Таня Марева представи и каталога „Реликви от Първата световна война“, чийто автор е тя, а рецензент проф. дин. Тодор Петров. Изданието се реализира по план за 2016 г. на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. Всички снимки са от фотоархива на Смолянския музей и показват материали от музейните фондове, издирени, събирани и изследвани в продължение на десетилетия. Повечето от реликвите са участвали в изложбата „Родопчани по фронтовете на Първата световна война“, открита през октомври 2015 г. в рамките на честванията за 100-годишнината от събитието в Смолянска област. Каталогът представя веществената памет, съхранена в Смолянския музей, отразяваща „голямата война“ преди 100 години. Той се издава, за да не забравяме онези страници от миналото, които са изковали националната ни съдба.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close