Местна власт

Девинци скочиха: Възмутени сме от арогантното поведение на кмета на община Смолян

Категорично ще се противопоставим на това, че овластени служители продължават да неглижират проблема и да не спазват законите, обявиха по повод съгласуването на бизнес плана на ВИК – Смолян от Инициативен комитет „Да защитим водата на Девин“ в декларация, изпратена до медиите. На 10 август Асоциацията по ВиК в област Смолян „съгласува“ новите цени на водата постфактум след като те вече бяха влезли в сила от 1 май с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Инициативният комитет остро критикува кмета на Девин Красимир Даскалов, който въпреки че не подкрепи бизнес плана, не е поискал промяна в него, не е поставил и въпроса с обезщетението на хората с надвзетите пари след 1 май т. г. Девинци изразяват и възмущението си от арогантното според тях поведение на кмета Николай Мелемов.

Инициативният комитет се заканва да сезира и международни институции за това, че овластени служители, опиянени от постовете си, не спазват законите, разчитайки на политически чадър.

„Отзвук“ публикува пълния текст на декларацията по-долу.

 

Декларация

Гражданският инициативен комитет „Да защитим водата на Девин“ вчера присъства на заседанието на Асоциация по ВиК с обособена територия, обслужвана от „ВиК“ ЕООД – гр.Смолян. След проведено явно поименно гласуване Бизнес планът за следващия програмен период от 2017 г. до 2021 г. беше съгласуван.

Не сме удовлетворени от решенията, които се взеха на заседанието, както и от проведените разисквания по бизнес плана.  Очаквахме да се поставят и разискват въпроси за несправедливата уравниловка, касаеща гравитачната и помпената доставка на водата, наложена с европейска директива. Очаквахме от кмета на Девин да постави остро въпроса за инвестициите, които трябва да се случат в община Девин и за които няма никаква яснота и конкретика и да поиска промяна в бизнес плана, като се заложат конкретни цифри. Също така той беше упълномощен от Общинския съвет – Девин да постави въпроса за това как хората ще бъдат обезщетени за незаконно взетите пари от 1 май тази година. Това не се случи. Разисквания и дебати всъщност нямаше. 

Нещо повече. Възмутени сме от арогантно поведение на кмета на община Смолян г-н Мелемов, който с изказването си превърна един остър социално-икономически проблем, касаещ всички жители на областта, в политически, твърдейки че някои хора търсели политическа изява. Политика ли е обаче това да вдигаш цената на водата, на тока, на какво ли още не, да вземеш на концесия от бедни общини всичко онова, което е печелившо, както и надменно да гледаш на проблемите на хората?!

Ако това да защитаваш интереса на хората и да търсиш справедливи решения е политика, то ДА, ние от Гражданския инициативен комитет – Девин, ще продължим да го правим. И НЕ ние делим хората по политически и какъвто и да било признак, и НЕ ние не защитаваме правата само на определени хора, принадлежащи към една определена партия.

Председателят на ИК г-жа Лора Славчева остро постави въпроса за това кога ще се завърши пречиствателната станция в града и защо няма заложени пари в бизсен плана за това през следващите 5 години. Как е възможно в малки населени места да има такива пречиствателни станции, а в най-големия балнеоложки център в областта, какъвто е Девин, да няма? Как е възможно цялата градска канализация да се зауства в реката, което при това маловодие води до разнасяне на ужасни миризми на отпадни води и то в най-натоварения туристически поток?! Отговор НЕ получи!!!

НИЕ от ИК „Да защитим водата на Девин“ не сме съгласни със съгласувания бизнес план, нито със заложеното в него поетапно увеличение цената на питейната вода в община Девин. Ще продължим да търсим справедливо решение на възникналия социален проблем, разчитайки на подкрепата на населението и съдействието на държавните институции, дори на тези извън България. Категорично ще се противопоставим на това, че овластени служители продължават да неглижират проблема, да не спазват законите, разчитайки явно на политически чадъри и подкрепа, опиянени се постовете, които заемат.

С уважение към всички жители на община Девин и област Смолян!

Граждански инициативен комитет:
Лора Славчева
Радул Лимонов
Дияна Чаушева
Севдалина Димитрова
Живко Чепишев

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button