ОБЩЕСТВО

Девински ученици стягат благотворителен базар в помощ на болно дете

Ученици от СУ „Христо Ботев“ в Девин подготвят благотворителен базар за болно дете. Акцията за набиране на средства за 14-годишния Никола Валентинов Сархачев ще се проведе на 20 април на Главната в Пловдив (ул. „Княз Ал. Батенберг“). Учениците от девинското училище са подготвили картички и сувенири, самодейците от читалището в града също са подготвили картички, а фирми от Девин и Смолян ще предлагат с благотворителна цел тестени изделия и хляб.

В кампанията са се включили деца от 5 до 9 клас. Помагат им учителите Валентина Михайлова и Люба Христоскова. Поканени са фирмите „Девин“ АД, „Балдаран“, „Анчев“, „Чино“, „Нитекс“, „Мак“, две пекарни от пловдив и др.

Бащата на Никола е от Девин, но семейството живее във Варна. Диагнозата е поставена, когато е на 8 месеца. Тя е Детска церебрална парализа (ДЦП), спастичен тип. Сега Ники е ученик в 7 клас. Харесва историята и биологията. Обича музиката. Смята, че най-важното са приятелите. Запленен е от рока. Мечтае да снима диви животни, да живее в Япония ( заради самураите и ориза ), да стане рок музикант.

Семейството кандидатствало за операция Селективна дорзална ризотомия ( СДР ) в болница Saint Liuse Children‘s Hospital (Washington University Physicians, Washington School of Medicine in St.Luise) Мисури, САЩ. Сумата, която е необходима за лечението, е 74 000 долара. След разглеждане и оценка на документите и видеата Никола е определен като добър кандидат за СДР и силно се препоръчва той да се подложи на тази операция. Прогнозите са перманентно намаляване на спастичността, подобряване на седежа и стоежа му и др. Включен е в листата на чакащи за октомври 2019 г.

Сумата, която е необходима, е 74 000 долара.

Дарителски сметка Fibank:
BG13FINV91501317254460 (BGN)
BG36FINV91501317266171 (EURO)
BG52FINV91501317266174 (USD)
Титуляр: Никола Валентинов Сархачев
За преводи от чужбина: Nikola Valentinov Sarhachev

Advertisement
Back to top button
Close