Advertisement
МЕСТНА ВЛАСТ

Девин се стяга за протести в защита на болницата

Пет протеста се стягат в Девин в защита на болницата. Организаторите Лора Славчева и адвокатите Живко и Здравко Чепишеви внесоха в петък уведомление до Община Девин. На 13, 15, 20, 22, 27 и 29 юни ще се проведат мащабни митинги на площад „Възраждане“ пред сградата на общината, обявиха в администрацията. Митингът е в подкрепа на декларациите, исканията на лекарите и медицинския персонал на болницата, касаещи съдбата на лечебното заведение.

В края на май Общинският съвет на Девин взе решение, с което бе обявен конкурс за управител на МБАЛ – Девин. Зам.-кметът Владимир Солаков отказа да изтегли докладната записка на кмета Красимир Даскалов, за което бе призован преди това в две декларации на лекари и здравни работници. Съветниците не уважиха и искането на медиците начело на комисията, която да проведе конкурса да застане лекар или лице със специалност здравен мениджмънт. За председател на комисията избраха Венета Тодорова, която е инженер-лесовъд. Конкурсът е насрочен за 17 юли.

Отхвърлени бяха и позициите на доц. д-р Клечкова и д-р Яръмов, които призоваха ОбС да не обявяват конкурс, а да възложат управлението на Радка Грозданова за още един мандат, тъй като тя е успяла да спаси болницата в най-тежките моменти и да я стабилизира.

Преди заседанието на ОбС лекарите, работещи в здравното заведение, излязоха с декларация в защита на досегашния изпълнителен директор. Те настояха да се удължи мандатът на Грозданова и да се назначи експертна комисия с председател – лекар, или квалифицирано лице по здравен мениджмънт. Медиците мотивират предложенията си с успешно стартирани дейности по основните отделения, оздравяване на здравното заведение, предприети действия по разширяване на дейностите и клиничните пътеки, започналото дело по оспорване на стари задължения към „Анри 64“, спечелен европейски проект на стойност около 600 000 лв. и др.

Специалистите по здравни грижи и помощният персонал в „МБАЛ – Девин“ ЕАД също настояха да бъде продължен мандатът на Радка Грозданова, която е доказала своите качества с това, че в най-трудния и тежък момент поела управлението на лечебното заведение и възстановила дейността му.

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!