Advertisement
БИЗНЕС

“Девин” ЕАД удвоява инвестциите си в опазването на природата, ще подкрепя и местни проекти

За да има чиста вода за нас и следващите поколения

“До 2025 г. ще инвестираме системно в проекти за възстановяване на природата в регионите, където оперираме, а от 2025 до 2030 г. ще удвоим целите си за постигане на положително въздействие.” Това заяви Марк дьо Боа, управляващ директор на Spadel – белгийската компания, която е собственик на “Девин” ЕАД. Той пристигна в родопския град миналата седмица, за да участва в кръгла на маса тема “Биоразнообразието – стратегическа цел за оцеляване и устойчиво бъдеще”. С този форум “Девин” ЕАД отбеляза своята 30-годишнина. Домакин на събитието в хотел “Имена” бе Борислава Налбантова, изпълнителен директор на “Девин” ЕАД, а сред специалните гости бе и посланикът на Кралство Белгия в България Фредерик Мьорис.

Участие в кръглата маса като лектори взеха Веселина Кавръкова – изпълнителен директор на WWF България, Марк дю Боа, Ким Нгуен – съосновател и главен изпълнителен директор на Beeоdiversity, Петя Йорданова – координатор на Национална програма “Екоучилища” и Българско движение “Син флаг”, Румяна Иванова – изп. директор на Българска фондация “Биоразнообразие”, и Тома Белев – експерт в управлението на защитените територии. Модератор на дискусията беше д-р Ханс Ван Госум (Белгия) – старши консултант по биоразнообразие в Arcadis.

В дискусията се включиха Кристоф де Мил, интеграционен мениджър на ОББ, на тема как финансовите институции могат да подкрепят бизнеса за опазването на биоразнообразието; Силван Колот, член на УС на Melexis Bulgaria, с идеи как технологиите подпомагат тези процеси; Жана Величкова, изп. директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, за важността от съвместната работа на всички заинтересовани страни; и доц. д-р Марина Стефанова от Софийския университет – за ролята на образователните институции за опазване на биоразнообразието.

Марк дьо Боа

“Spadel” се стреми да е компания с положително въздействие, ето защо инвестираме във възстановяването на природата в районите на всички наши обекти, за да постигнем положително въздействие върху биоразнообразието на ниво група. Поддържайки и възстановявайки биоразнообразието в Родопите, “Девин” гарантира качеството на водата, осигурява бъдещето си, запазва работните места в региона и допринася за икономическото му развитие.”, каза още Марк дьо Боа.

 

“В миналото е имало мислене да оградим извора, за да го защитим. Сега искаме да защитим целия регион. Когато отидох за пръв път в Девин, исках да видя фабриката и околностите. Ако искаш да защитиш извора, водата, трябва да защитиш това, което е около нея. Започваш да инвестираш в природата, в биоразнообразието. Ако нещо лошо се случи, то ще е вътре – грешните неща ще стигнат в извора”, отбеляза управляващият директор на Spadel.

Борислава Налбантова, изпълнителен директор на “Девин” ЕАД

“Мисията ни е да свързваме хората и природата за един по-устойчив живот, днес и в бъдеще”, посочи Борислава Налбантова, изпълнителен директор на “Девин” ЕАД. “В юбилейната за нас година придвижихме нови проекти и идеи, израз на здравата ни връзка с природните ресурси и за добро бъдеще на децата ни. Сред тях е проектът за реставрацията на 30 чешми с минерална и изворна вода в цяла България. Инициативата “30 години DEVIN – Доверие във всяка капка” реализирахме съвместно с Националното сдружение на общините в Република България. От тази година подкрепяме “Екоучилища”, най-голямата глобална устойчива училищна програма. Наречена “Влез в зеления кръг”, тя ангажира с практически занимания училища, учители, деца и техните родители с темата за околната среда и устойчивостта. От 2017 г. “Девин” е част от Spadel, една от малкото международни групи, в които всички компании са сертифицирани B Corporations. Така “Девин” стана първата българска компания за минерална и изворна вода, част от световната общност B Corps™, обединяваща бизнеси, които са източник на добро за обществото, планетата и бъдещите поколения”, допълни тя.

Гостите посетиха и завода за бутилиране на вода.

“Девин” ЕАД е сред най-зелените компании у нас. От лятото на 2020 г. заводът за бутилиране вече работи изцяло със 100% зелена енергия. В края на 2020 г. „Девин“ получи сертификат за въглеродно неутрална компания, издаден от международна консултантска организация по климата. Компанията събира разделно и предава за оползотворяване близо 97% от отпадъците. От две години в партньорство с Beeоdiversity следи за чистотата и биоразнообразието на околната среда в района на Девин с помощта на пчели. Чрез анализ на пчелния прашец по 22 показателя, сред които наличие на пестициди, тежки метали, химически вещества и др., проследява чистотата и биоразнообразието на околната среда.

“Всяка година започваме в един период – средата на април. И работим в четири периода за събиране на полени. Даваме всички материали на пчеларите – как да събират пробите, как да ни ги изпратят. Даваме им и ценна информация за болестите при пчелите – ако установим такива. Четири пъти в годината те ни пращат пробите. Ние ги анализираме в нашите лаборитароии. В този случай засичаме наличие на тежки метали, пестициди и правим генетичен анализ за биоразнообразие. Цялата информация се предоставя на всеки два месеца – така могат да реагират бързо, ако има нужда от спешни мерки. А в края на годината има пълен доклад – с по-подробна интерпретация и анализ на данните.” – каза пред Клуб “Z” съоснователят на Beeоdiversity Ким Нгуен.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!