ОБЩЕСТВО

Деси Минчева и Петър Тодоров с „ИКАР“ за „Филифьонката, която вярваше в бедствия“

Смолянската актриса Десислава Минчева – Тодорова, съпругът й Петър Тодоров и Държавния куклен театър в Бургас получиха „ИКАР 2019“ за най-добър куклен спектакъл. Високата награда е за „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ от Туве Янсон.

Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

„Три години ходя на наградите „ИКАР“. Отидох спокойна, за да изкарам приятно. Не ми пукаше дали ще взема награда или не. Сега съм щастлива. Много голямо постижение е да те удостоят с такава награда“, каза Деси след получаване на отличието.

Главните героини в спектакъла с наградата „ИКАР 2019“

Режисьор и сценарист на постановката е Петър Тодоров, а в ролите са Деси Минчева и Неделина Роселинова. Наградата бе връчена в сряда вечерта на специална церемония по случай Международния ден на театъра от Съюза на артистите в България.

„Аз и целият екип сме много благодарни на Бургаският куклен театър, че подкрепи нашия проект „Филифьонката, която вярваше в бедствия“. Застана твърдо зад него и резултатите се видяха. Получихме най-голямата театрална награда „ИКАР 2019“, миналата година спечелихме няколко много големи награди от фестивали. Въобще този спектакъл има щастлива съдба и се надявам да се превърне в театралната емблема на Бургас“, посочи режисьорът Петър Тодоров.

Той допълни, че спектакълът има универсално послание – не е само за деца, или само за възрастни, а за всички. За това как всеки един от нас може и трябва да се пребори с вътрешните си страхове, за да изживее живота си по един достоен начин и да намери своето лично щастие.

Деси в ролята на Филифьонката и Неделина в ролята на Гафсата

„Спектакълът е за това как човек да преодолява страховете си, за да бъде щастлив и да се реализира в живота. Това е простичко послание, което достига и до децата и до възрастните и мисля, че в това се корени успехът на нашия спектакъл“, каза още Петър Тодоров.

Постановката е по текст на Туве Янсон, а драматизацията и режисурата са дело на Петър Тодоров. Сценографията е на Ханна Шварц, музиката е на Петя Диманова, а в спектакъла участват – Десислава Минчева – Тодорова, Неделина Роселинова и звучи на запис гласът на Ицко Финци.

Advertisement
Back to top button
Close
Close