Деси Минчева и Петър Тодоров с „ИКАР“ за „Филифьонката, която вярваше в бедствия“

368
Деси Минчева и Петър Тодоров (в средата) заедно с Неделина Роселинова (вдясно) и сценографката Ханна Шварц (вляво)

Смолянската актриса Десислава Минчева – Тодорова, съпругът й Петър Тодоров и Държавния куклен театър в Бургас получиха „ИКАР 2019“ за най-добър куклен спектакъл. Високата награда е за „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ от Туве Янсон.

„Три години ходя на наградите „ИКАР“. Отидох спокойна, за да изкарам приятно. Не ми пукаше дали ще взема награда или не. Сега съм щастлива. Много голямо постижение е да те удостоят с такава награда“, каза Деси след получаване на отличието.

Главните героини в спектакъла с наградата „ИКАР 2019“

Режисьор и сценарист на постановката е Петър Тодоров, а в ролите са Деси Минчева и Неделина Роселинова. Наградата бе връчена в сряда вечерта на специална церемония по случай Международния ден на театъра от Съюза на артистите в България.

„Аз и целият екип сме много благодарни на Бургаският куклен театър, че подкрепи нашия проект „Филифьонката, която вярваше в бедствия“. Застана твърдо зад него и резултатите се видяха. Получихме най-голямата театрална награда „ИКАР 2019“, миналата година спечелихме няколко много големи награди от фестивали. Въобще този спектакъл има щастлива съдба и се надявам да се превърне в театралната емблема на Бургас“, посочи режисьорът Петър Тодоров.

Той допълни, че спектакълът има универсално послание – не е само за деца, или само за възрастни, а за всички. За това как всеки един от нас може и трябва да се пребори с вътрешните си страхове, за да изживее живота си по един достоен начин и да намери своето лично щастие.

Деси в ролята на Филифьонката и Неделина в ролята на Гафсата

„Спектакълът е за това как човек да преодолява страховете си, за да бъде щастлив и да се реализира в живота. Това е простичко послание, което достига и до децата и до възрастните и мисля, че в това се корени успехът на нашия спектакъл“, каза още Петър Тодоров.

Постановката е по текст на Туве Янсон, а драматизацията и режисурата са дело на Петър Тодоров. Сценографията е на Ханна Шварц, музиката е на Петя Диманова, а в спектакъла участват – Десислава Минчева – Тодорова, Неделина Роселинова и звучи на запис гласът на Ицко Финци.