ОБЩЕСТВО

Десетокласничка откри самостоятелна изложба в Славейно

В рамките на тържествата, посветени на героите от Илинденско-Преображенската епопея, НЧ ”Съгласие – 1883” организира изложба на младата и талантлива художничка Йорданка Бъгова, ученичка в десети клас в художествената гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив. Съвместно с музикантите проф. Петя Бъговска и Добромира Ваклинова – Хуман Арманфар, славейновци и гости се насладиха на колорита от багри и ритми в читалището.

Събитието откри Таня Чинкова, секретар на НЧ ”Съгласие – 1883”. Йорданка Бъгова бе представена от библиотекарката Недялка Търънска. Дани е с корени от Славейно рисува от съвсем малка, първият ѝ голям успех идва когато е само на девет години. Малката художничка успява да пребори всички участници в конкурса на National Geogrаphik Kids на тема „Кънки, ски, шейни и измръзнали уши”. Така на корицата на едно от най-популярните списания се появява номинираната ѝ рисунка. Участва в много благотворителни изложби за болни деца. Творбите ѝ украсяват календари и служат на кампании за опазване на околната среда. В конкурс за дизайн на домашна торта отново заема първо място.

От тогава Дани не спира да рисува и печели конкурси в страната и чужбина. През 2017 г. екипът на детското онлайн списание „Щъркел” обявява национален конкурс за детски творби под надслов „Роди се Дете, Син ни се даде”. Само година по-късно конкурсът придобива международен характер и в него вземат участие 205 деца от шест държави (България, Украйна, Гърция, Италия, Босна и Херцеговина). Участниците, според своето светоусещане, емоционално изразяват почитта си към светлия християнски празник Рождество Христово. Творбата ѝ „Свята нощ” печели първо място в конкурса през 2016 година.

Със самостоятелна изложба на Дани Бъгова в Чешкия център „АРДУС” в Пловдив завършват занятията на деца, които в продължение на шест месеца рисуват в различни жанрове и с разнообразни техники – върху хартия, шишета, платна и други; правят кукли, рисуват натюрморти, колажи, в които ясно проличава стилът на всеки от младите художници. Йорданка Бъгова прави две самостоятелни изложби в художествената гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив. Получава покана от турското посолство да изкачи планината Немрут заедно с други отличени талантливи деца. Заедно с Виктория Илиева представят свои творби в читалище „Алеко Константинов”.

„Щастливи сме, че имаме толкова талантливи деца!” – възкликва преподавателката им Кети Георгиева -, а ние гордо заявяваме: „Талантът идва от Славейно!”
Йорданка Бъгова има разностранни интереси, като венец на всичките ѝ успехи идва една красива награда – ”Мис Тишина” от участието ѝ в конкурса в Сливен през 2018 година, на Пролетния бал.

Другата ѝ страст е фотографията. Умело улавя мига и ни кара да погледнем заобикалящото ни по един незабравим начин. Родното село е едно от местата, които обича да снима и така популяризира природните забележителности в околностите му.
Дани продължава своя творчески път и тепърва ще се говори и пише за нея. И всичко, до което се докосне, е изящно, красиво, вдъхновяващо – картини, танци, фотографии…
В споделеното си впечатление актьорът Румен Бечев от РДТ ”Николай Хайтов” възкликна: „Славейно е пример за възраждащия се дух!”. Творческата атмосфера се допълваше от виртуозните изпълнения на кларинет от Добромира Ваклинова – Хуман Арманфар и на пиано от проф. Петя Бъговска.

Всички присъстващи на това тържество на духа имаха възможност да разгледат и рисунките, сътворени под умелото ръководство на художничката Пенка Атанасова от деца на различна възраст, дошли за празника в родното Славейно.
Изложбата на Дани развълнува гостите и населението на Славейно и продължава да бъде посещавана.

Сийка Касабова

 

Advertisement
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close