Вяра и традицииНОВИНИ

Десетки жители и гости на Момчиловци отбелязаха за втори път св. св. Константин и Елена

Десетки жители и гости на смолянското село Момчиловци се събраха край параклиса „Св. св. Константин и Елена“. Отец Николай Рангелов отслужи водосвет за здраве и спасение и благослови миряните.

По традиция честването на храмовия празник на параклиса винаги присъства в програмата на честването на майските празници и се отбелязва през първата събота или неделя след 21 май. След службата на всички бе раздаден благословен курбан.

„За съжаление не можахме да отбележим тази година светския празник на селото. Но пък два пъти бяха почетени светите равноапостоли Константин и Елена. На параклиса бяха спазени мерките за социална дистанция, имаше на видни места дезинфектанти“, каза кметът на селото Сийка Суркова.

Параклисът, носещ името на светите равноапостоли Константин и Елена – покровители на Момчиловци, се издига на около 3 км. северно от селото.

Храмът бе построен преди 10 години на мястото на един от най-старите параклиси в района със същото име. Площта, която е заемал е била 6 кв. м. След ремонта и след завършването на стоежа на новата част, храмът вече е с размери 20 кв. м. Старата сграда е вградена в новата.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close