Местна власт

Десетки смолянчани излязоха на протест срещу строеж на МВЕЦ

За пореден път живеещите в района на автогарата в областния град излязоха на протест срещу намерението на „Чинар – 2000” да изгради МВЕЦ на Муньовска река. „Въпреки писмата и жалбите, които сме изпращали до институциите, никой не ни обръща внимание. Случаят е прецедент – строителство на водна централа в населено място, и то на метри от жилищни сгради. Най-силно потърпевши са 25 човека, които живеят в радиус 40 метра от мястото на бъдещата централа. Но притеснени от бъдещото строителство са стотици смолянчани от квартала”, заявиха протестиращи.

На това място, срещу пешеходния мост, е идеята за строителство на МВЕЦ-а.
Здравка Субашиева е категорично против да се строи централа.

Хората са категорично против изграждането на МВЕЦ „Чинара” и настояват процедурата да бъде прекратена. Те се заканиха, че ако отново не бъдат чути, ще предприемат крайни мерки – гражданско неподчинение, блокиране на движението и др.
„Не трябва да се строи, ВЕЦ-ът ще ни пречи”, каза Здравка Субашиева. Кремена Кадиева, чиято майка е една от най-потърпевшите, пък посочи, че ще си търсят правата докрай и няма да се откажат от борбата срещу изграждане на централата. „Недопустимо е да се изгражда нещо, което ще пречи и притеснява малкото граждани, които останаха в Смолян. Колкото и да казват, че ще бъде обезшумен, не мисля, че турбините няма да оказват някакво влияние”, посочи Кремена. До момента 104 човека са се подписали против изграждането на съоръжението.


От името на живущите в района Ана Алекова заяви, че жителите ще настояват да се запази спокойствието в квартала. Те не искат шум, зарази, замърсяване на въздуха. Хората се питат защо след като два пъти съветниците отхвърлят искането на инвеститора за ПУП, сега предложението отново е включено в дневния ред. Притеснителен за хората е и фактът, че районът е свлачищен. „При най-малкото земетресение или наводнение ще доведе до лоши последствия. През 2000 г. спряхме Куцев да строи централа. Още тогава показахме несъгласието си. На 13 май 2014 г. излязохме на бунт. Изпратихме подписки и жалби до различни институции. На 20 май РИОСВ излезе със становище да не се извършва Оценка за въздействието върху околната среда. Много добре знаят, че теренът не позволява да се строи. В света няма централа, построена на свлачище. Това е доказано още през 1989 г. Доц. Кирил Ангелов, преподавател в Минно-геоложкия университет, наблюдава свлачищата в България. Той е твърдо против да има човешка намеса по коритото на реката. Няколко пъти съм разговаряла с него. Спрете корупцията, господа управляващи и спрете строежа веднъж завинаги. Не позволявайте заради един човек да страдат стотици. Обикновения човек не може да построи къща, дори тоалетна без съгласието на съседите, а камо ли централа”, каза в словото си Ана Алекова.

Инвеститорът „Чинар – 2000“ ЕООД има намерение да построи централата в дерето преди миньорските блокове, малко след автогарата на стария център. Според хората управителят Росен Багрянов се базира на едни много стари разрешителни на покойния вече Христо Куцев, който през 2000-2001 г. работил в общината и тогава ги е изкарал. Впоследствие, с помощта на бившия директор на РИОСВ Смолян Елен Минчев, чиято майка до миналата година бе съдружник в дружеството-инвеститор, и съпругата му Елена Минчева – служител в Басейнова дирекция, фирмата получава „зелена светлина” за строителството на водната централа.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close
Close