Новини

Десетки преминаха през камъните на срутището край Тикале, въпреки забраната

„Страх ни е, но ще продължим да минаваме покрай свлачището“, казват живеещите в Търън, Подвис, Лъка и още седем села. Стотици хора са потърпевши от активиралото се свлачище, което блокира движението по главния път за Мадан.

„Виждате ли този големия камък, сутринта го нямаше“, оглеждат района пешеходците по неволя. И въпреки постоянно падащите канари, те със свито сърце влизат при огромните скали.

Преминават по тясната пътечка, за да отидат от другия край. Прибират се по домовете си както намерят. Някои ги чакат, но повечето ходят пеша. Рано сутрин и след 17,00 часа следобяд пътят прилича на пешеходна зона, осеяна с хора. Нито един от тях обаче няма да се откаже от бързия начин, макар и със страх, да мине през там.

„С „двойката“ стигаме до Влахово. После ходим километър и половина пеша, а на другия край ни чакат с кола. И това е всеки ден по два пъти. Но няма как да заобикаляме през Рудозем. Живеем на 3 километра от Смолян, а ни карат да пътуваме дневно по 30 км. в двете посоки“, казват потърпевши от природното бедствие.

 

Зам.-областният управител увещаваше семейството да не рискува собствения живот и живота на децата си. Те обаче не се върнаха и продължиха да вървят през срутището.

Днес преди 17,00 часа екип на Областно пътно управление постави забранителните табели. На мястото беше зам.-областният управител Адриан Петров и шефката Костадинка Миланова.

Елена Павлова

Покажи още
Back to top button
Close
Close