Вяра и традицииНОВИНИ

Десетки младежи от Смолян скачаха за Богоявленския кръст

 

Православната църква почита днес Богоявление. Йордановден е един от най-големите християнски празници и ден, в който се освещават бойните знамена, а смелчаци скачат в студените води и спасяват Светия кръст.

По традиция жителите на кв. Устово се събраха на моста на река Бяла в очакване на ритуала. Литийното шествие започна от двете църкви в квартала – „Успение на Пресвета Богородица“ и „Свети Николай Чудотворец“. Младежите от „Родопски хайдути”поведоха единия лъч на шествието, което тръгна от Хаджичоневата къща. Двата лъча се сляха на моста до кръстовището.  Водосвет отслужиха отец Васил Маджаров и отец Димитър Одаджиев. Отец Васил Маджаров хвърли кръста в река Бяла. Най-бърз и сръчен бе 24-годишният Мартин Друмев от град Елена, който за втори път идва да скача в кв. Устово.

„Дойдох специално за скачането за кръста. Много съм щастлив. Пожелавам на всички да са живи и здрави и най-вече да сме единни българите”, каза Мартин.

Света Божествена литургия за Йордановден отслужи в храм „Свети Висарион Смоленски“ архиерейският наместник на Смолянска духовна околия епископ Висарион. След това пред храма Негово Преосвещенство извърши Велик Богоявленски водосвет. Духовникът освети бойните знамена на 101–ви Алпийски полк, на 21–ви Пехотен средногорски полк, освободител на Родопите по време на Балканската война и на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан.

След водосвета архимандрит Висарион хвърли кръста в река Черна до бившия Авторемонтен завод. Разпятието бе хванато от 31-годишния смолянчанин Димитър Райчев, който пожела здраве на всички.

А в Долно Райково кръстът извади 23-годишният Петър Батинков. Младежът благодари на момчетата, които скачаха заедно с него, като им пожела здраве и да продължават да спазват българските традиции.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close