НОВИНИТемида

Делото за 500 000 лева обезщетение на бившия шеф на полицията в Смолян Евгений Василев бе отложено

Бившият директор на Областната дирекция на МВР в Смолян Кирил Хаджихристев и настоящият Николай Димов даваха показания в Административния съд в областния град. Те бяха призовани като свидетели по делото на колегата си Евгений Василев, който бе уволнен дисциплинарно през 2014 г., но впоследствиe реабилитиран от съда.

Третото поред заседание се проведе във вторник, но бе отложено за октомври, когато се очаква да бъде готова комплексната съдебно-медицинска експертиза.

Съдебният процес е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Делото започна в началото на тази година, а искът на Евгений Василев е за 500 000 лв. за причинени болки и страдания, вследствие на незаконното му уволнение, последвалите семейни драми и отказите на министъра на вътрешните работи да му бъде предложена равностойна на неговата длъжност.

През 2017 г. Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно заповедта за дисциплинарното уволнение на Василев. Тогава той поиска да бъде възстановен на длъжността преди уволнението. Предложени му били 51 ръководни поста в различни населени места в страната. Той обаче изрично е заявил и записал, че не приема направените му предложения, тъй като те не били равностойни. След отказа вътрешният министър издал заповед за прекратяване на служебното му правоотношение, но в последствие и тя бе отменена от ВАС. Следва ново заявление за назначаване на работа и отново отказ на Василев да приеме някое от предложенията. На 1 юли т. г. ВАС потвърди последната министерска заповед за прекратяване на служебното му правоотношение. Въпреки че решението е окончателно и не подлежи на обжалване, на 16 септември т. г. Василев е внесъл молба за отмяна на влязлото в сила последно решение на ВАС с надеждата да му бъде предложен директорски пост. Делото е образувано, но все още не е насрочено. Предстои произнасяне на петчленен състав.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close