Местна властНОВИНИ

Дават още 50 000 лв. на „Ученическо и столово хранене“ за покриване на дълговете

Да се отпуснат още 50 000 лева на „Ученическо и столово хранене“ за покриване на дълговете иска председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова. Докладната ще бъде разгледана на предстоящото заседание на ОбС, което ще се проведе на 25 юни.

На 30 януари т.г. съветниците гласуваха на общинското предприятие да бъде отпусната парична вноска от 100 000 лв., с която са били разплатени една част от дълговете. Сумата се оказала недостатъчна да покрие всички задължения към кредиторите на дружеството.

На последното заседание в края на май Общинският съвет реши да бъде назначен одит на „Ученическо и столово хранене“ ЕООД за последните две години, който да извърши регистрираният одитор Лидия Делиева. Със същото решение възнаграждението на управителя на дружеството Григор Павлов от три минимални работни заплати се намалява на 300 лева, а работното му време се ограничава до 40 часа месечно.

Дейността на общинската фирма бе спряна на 30 януари с решение на Общинския съвет по предложение на кмета Николай Мелемов и подкрепено от мнозинството ГЕРБ-ДПС-ЗНС. Управителят на общинската фирма бе задължен до 5 февруари да предаде всички активи – столове, кухни и складови помещения на директорите на училищата. А те от 10 февруари поеха изхранването на учениците.

Откриване на процедура за избор на нов управител на „Ученическо и столово хранене“ предложи от името на КРОС общинският съветник д-р Сийка Йочева. Едно от изискванията в конкурса да бъде представяне на концепция за оздравяване и развитие на дружеството. „Община Смолян така или иначе е принудена да плати всички задължения на дружеството – към доставчици и персонала. След това ще имаме общинско дружество, което няма да има дългове и при едно добро управление може да продължи успешно дейността си. Няма да бъде в интерес на гражданите на Смолян да платим всички задължения на това дружество и след това да го закрием.“ – каза д-р Йочева. Предложението й обаче бе подкрепено само от опозицията от КРОС и БСП, а мнозинството от ГЕРБ-ДПС-ЗНС го отхвърли.

Не бе прието и предложението на Стефан Сабрутев (БСП) да бъде направена ревизия на общинското предприятие от Агенцията за държавна финансова инспекция. Трябва да е ясно как са натрупани повече от над 150 хиляди лева дългове, заяви той. Според Стоян Иванов (ГЕРБ) Григор Павлов е бил добър управител, а лошото финансово състояние се дължало на повишените цени на тока и увеличението на заплатите през последните две години.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close