Местна властЧитателски

Дъщерята на Надежда Хвойнева призова кмета Мелемов да спази обещанието си към левочевци

Отворено писмо до „Отзвук“ с призив към кмета на община Смолян Николай Мелемов се обърна народната певица Еличка Кръстанова – солист в „Мистерия на българските гласове“ и дъщеря на родопския славей, носител на най-авторитетната музикална награда в света – „Грами“, Надежда Хвойнева. В него има много болка, но и вяра в силата на родопския дух. Публикуваме го едно към едно. Заглавието е на редакцията.

Родена съм и живея в град София, но животът и душата ми са неразривно свързани с обичаното село Левочево. Благословена съм от Бог да бъда дъщеря на една от най-големите и световно известни родопски певици Надежда Хвойнева – почетен гражданин на гр. Смолян. Гордея се с рода си и са мили на сърцето ми всички хора от село Левочево – родното място на моята майка. Съпричастна съм с техните проблеми и радости, затова се обръщам за съдействие към Вас.

Както знаете, селото има много богата история и бит. Описани са в селищна монография в два тома, издадена от Народно читалище “Развитие” с автори Стефан Барбов, Мария Манолова и Иван Ставракев. “…в по-голяма пълнота, отразява без никакви ограничения събитията, свързани със социално-икономическите, политическите и културни процеси в историческото развитие на селото, живота и проявите на видни личности-ярки, значими и понякога противоречиви, оставили дълбок отпечатък върху фона не само на Левочево, но и на целия Смолянски край.”(Из предговора) Аз си позволявам да добавя: и върху фона на България и на света, позовавайки се на приноса на поборниците за свобода, участниците във Втората световна война и най-много на левочевската интелигенция – където са имената на известни дейци на науката и висшето образование, на изкуството, културата и печата. “Левочево село големо…”, както се пее в народната песен!

Споделям своята болка с Вас за обезлюдените родопски къщи; за здравата и голяма сграда на основното училище, в която отдавна липсва училищния звънец и смеха на децата; за читалищния салон, в който няма концерти на известния левочевски хор – носител на множество награди, и където всяка събота имаше кинопрожекции; за фурната, където се печеше кръглият най-вкусен хляб; за здравния дом, където имаше лекар и акушер…няма ги! Питам се на кого беше нужно затварянето на санаториума за силикозно болни, в който идваха да се лекуват болни от цяла България? Дори селото няма вече собствен кмет и собствен поп…

Но все още го има непобедимият родопски дух и обич на хората останали да живеят там, на хората пръснати из България, които бързат за всеки Илинден да се върнат в бащините къщи и да споделят празника. Да запеят заедно прекрасните родопски песни, да се чуе гласът на каба гайдите, да се извият дългите хора!

Това емоционално мое писмо е провокирано от поредното изпитание за всички левочевци – разрушените пътища към селото.

Да! Смолянска община подпомага читалището; културни инициативи – Национален конкурс “С песните на Надежда Хвойнева” с участници от цяла България; и създаването на “Пътят на вярата” и “Пътят на Просвещението”- пътища, обхождащи множество възстановени и бъдещи такива параклиси около селото, по инициатива на г-н Атанас Барбов, който привлича много туристи. Благодарим!

Но защо общината допусна едно от най-големите села в Смолянския край да няма в 21-и век здрави пътища, да не могат малкото останали хора да водят нормален живот с достъп до здравни услуги, до работните им места, до магазини и всичко, което може да си позволи човек за един спокоен живот?! Пътищата са в окаяно състояние и опасни за живота на хората.

Създадена е подписка за спешен ремонт на пътя към село Левочево. И аз като отговорен гражданин се присъединявам към нея.

С цялото си уважение се обръщам към кмета на община Смолян г-н Мелемов с молба да спази обещанието си към хората от село Левочево – заздравяването и обновяването на трикилометровия участък от колонката на главния път, идващ от кв. Устово и 500-те метра от пътя Пампорово – Левочево!

Еличка Кръстанова

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close