НОВИНИ

Държавата блокира имущество за близо 500 хил. лева на Стоян Беширов

Спецсъдът пое делото срещу бившия кмет на Неделино

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е поискала отнемане на имущество за 421 425 лева на бившия кмет на Неделино Стоян Беширов. Исковата молба е постъпила в Окръжния съд в Кърджали в понеделник. Съдията-докладчик я е оставил обаче без движение, защото не била вписана в Агенцията по вписванията. Даден е 7-дневен срок за отстраняване на нередовността.

Процедурата по отнемане на имуществото на Беширов е започната по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество след получено уведомление, че той е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване.

Комисията претендира за отнемане от Беширов, съпругата му Виолета и фирмите и,м на земеделски земи и гори на територията на кирковското село Загорски, Неделино и Ракитово, както и средства, преминали по банкови сметки и лични парични вноски в търговски дружества.

През септември Специализираното звено към Софийска градска прокуратура внесе в Окръжния съд в Смолян 360 страници обвинителен акт срещу Стоян Беширов, бившия зам.-кмет и секретар на Общината Румяна Караиванова, Николай Симеонов – бивш гл. експерт инвеститорски контрол в общината в мандата на Беширов, Митко Петрово – инвеститорски контрол в общината в момента, общинските съветници и бизнесмени – Ружко Младенов и Огнян Годумов, Бойко Симеонов – търговец, един от основните строители по времето на Беширов, Младен Паналов и Младен Скечелиев – специализирали в строителството на екопътеки и подпорни стени. Те са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери. Извършители са бившият кмет и неговата заместничка, а останалите седем лица са помагачи. Призовани за разпит са 197 свидетели.

Месец по-късно съдът в Смолян прекрати делото и върна обвинителния акт на прокуратурата заради допуснатите процесуални нарушения. През декември държавното обвинение го внася в Специализирания наказателен съд в София. Първото съдебно заседание през януари е отложено, поради неявяване на подсъдим. На 31-ви януари процесът отново е отложен и е насрочен за 13 март.

Advertisement
Back to top button
Close