Местна власт

Даряват награда на почетен гражданин за разкопания площад в Баните

Имаме големи неудобства, призна Цветан Цветанов и призова областния управител и кмета да бъдат „взискателни към фирмите“

Татяна Сиракова дари премията от 300 лева, с която бе удостоен синът й д-р Станимир Сираков като почетен гражданин на Баните, за ремонта на площада в селото. Това обяви самата тя от трибуната минути след като бе връчено отличието на сина й от кмета на общината Милен Белчев на 6 май. Горда съм, че получавам тази награда на сина си и благодаря на кмета и общинския съвет, заяви тя.

Цветан Цветанов се здрависа лично с почти всички гости на празника
Празникът се проведе в двора на Санаториума

„Майки, молете се да се върнат децата ви, за да огреят всичките ви палати, да светнат домовете ви. Моля нашите управляващи в лицето на г-н Цветанов, нека да направим нещо, каквото и да е, да се върнат децата ни от чужбина, да докарат нови инвеститори, да заживеят селата, както беше!“ – каза в емоционалното си слово Сиракова. Тя не скри и разочарованието си. „За 60 години не е имало случай да не присъствам на празника на 6 май с изключение на 2013 г., когато почина майка ми. За първи път виждам толкова малко хора. Не е само от това, че ги няма.“ – добави тя, след което обяви, че дарява 300-те лева за площада.

Официалните гости „паркираха“ колите си на разкопания площад
Гостите на събора бяха принудени да преминават през строителния обект

Думите на Сиракова жегнаха зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който отбеляза, че миналата година общината получила за площада с две постановления един милион лева. „За да може площадът на Баните да бъде по начин, по който действително да привлича както инвеститори, така също и гостите на община Баните да се чувстват прекрасно и да повтарят тази дестинация в техните планове за посещение“ – каза Цветанов. „Заставайки пред вас, аз мога да кажа, че имаме големи неудобства, че днешния празник го правим точно тук на това място.“ – каза заместникът на Борисов и призова „местната администрация, всички общински съветници, областния управител, кмета, кметовете на населените места“ да бъдат „взискателни към фирмите, които изпълняват тези проекти“. Защото забавянето на този проект днес ни отдалечи от доброто настроение и от това, с което ние трябваше да се гордеем, и държавата и местната власт, заедно ръка за ръка“, обясни неудобството си председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Вятърът вдигаше непрекъснато пушилка във въздуха

На празника на Община Баните и минералната вода, който се празнува по традиция всяка година на този ден, бе отбелязан в двора на санаториума, тъй като площадът бе разровен за благоустрояване за 1.5 млн. лева, но фирмата изпълнител – Обединение „СП-КБ“ го остави недовършен, а срокът за изпълнение на обекта изтече в края на м. април. Поради тази причина съборът в Баните бе посетен от рекордно малко хора. Поставената ограда за безопасност бе махната заради празника.

Доц. Бойко Белегов – преподавател във филиала на Пловдивския университет в Смолян е тазгодишният носител на Златния плакет на Баните, а годишната награда бе присъдена на писателя Светозар Казанджиев. „Никога не съм забравял кой съм и откъде съм тръгнал. Знам, че всеки човек идва на земята със своя мисия – да остави следа. Надявам се, че и аз съм оставил идеи, приятелства и добри дела. Винаги съм се връщал към корените си, защото те ми дават сила и дух. Благодаря на обществеността на моето родно село, която ме номинира.“ – каза доц. Белегов. След като получи наградата си Казанджиев поздрави всички с „този красив и вечен празник“.

„Трябва да призная, че хората в нашата община никога не са живели безгрижно – тук се работи здраво, нужни са много кураж, много сили и вяра. Така ще успеем заедно да сменим облика на община Баните, да ремонтираме улици, да положим основи и изградим една истинска европейска община, каквато заслужаваме да бъдем.“ – каза в краткото си приветствие кметът Милен Белчев.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close