Политика

Данчо Киряков – третият пред(сед)ател

В понеделник (16 юли) Общинският съвет на Смолян свали от поста председател Димитър Кръстанов (БСП) и избра на негово място Данчо Киряков (ГЕРБ). До предсрочното прекратяване на правомощията му се стигна, след като съветниците от ГЕРБ поискаха извънредна точка в дневния ред. Докладната записка бе раздадена преди заседанието и след гласуване тя стана първа точка в дневния ред с гласовете на съветниците от ГЕРБ и техните коалиционни партньори от ДПС и ЗНС.

След тайно гласуване председателката на комисията Екатерина Гаджева обяви, че с 15 гласа „за“ и 12 „против“ Димитър Кръстанов е свален. За нов председател имаше само една кандидатура и тя бе за Данчо Киряков от ГЕРБ. Номинацията представи председателят на групата Ангел Безергянов. В тайния вот Киряков събра 17 гласа „за“ – с два повече от гласувалите против Кръстанов. Основните изказвания направиха съветниците Филип Топов, Ангел Безергянов, Стефан Сабрутев, Стоян Иванов и Димитър Кръстанов.

Данчо Киряков е третият председател на ОбС – Смолян, от началото на втория мандат на Николай Мелемов. От ноември 2015 до февруари 2016 г. председател бе Славка Каменова, която бе свалена след като КРОС оттегли подкрепата си за нея. След като бе гласувано прекратяване на правомощията й, общинските съветници от ГЕРБ напуснаха залата. Вътре обаче останаха трима от тях – Данчо Киряков, Филип Топов и Димитър Николов. Така, с тяхното присъствие, на поста бе избран Димитър Кръстанов. Последва остра реакция на общинското ръководство на ГЕРБ начело с д-р Даниела Дариткова срещу тримата „предатели“, които бяха призовани да напуснат не само групата на ГЕРБ, а и Общинския съвет.

  • „Това ще бъде достоен техен морален акт, с който да овакантят местата си на следващите в листата“, обяви общинското ръководство на ГЕРБ в декларация от 27.02.2018 г.

За да не стоят до „предателите“, останалите съветници от ГЕРБ се преместиха на последните редове в залата и показаха явно дистанциране от тях. Опитите на новоизбрания председател Димитър Кръстанов да ги върне на местата им, тъй като трудно ги виждаше, защото седяха под прожекторите, повече от година не дадоха резултат. След няколко заседания на последния ред седна и Димитър Николов, като остави сами отпред Киряков и Топов.

Каменова и Кръстанов изкараха по година и четири месеца на поста председател на ОбС. Толкова остава до края на мандата и на Киряков, ако не решат и него да го свалят предсрочно.

„Благодаря за доверието – и на политическа партия ГЕРБ, и групата за моето номиниране. Надявам се да намерим най-правилния път за взаимоотношения помежду ни, и да работим ползотворно за всички, които са гласували за нас“, каза новоизбрания председател Данчо Киряков.

Киряков е завършил „Технология на машиностроенето“, машинен инженер, работил е като мениджър в производствената сфера. През 1999 г. е избран за кмет на Община Смолян като канидат на СДС. Семеен, с две деца. От 2011 г. е съветник от ГЕРБ. Новият председател на ОбС бе представен като най-подходящата кандидатура, защото има административен и професионален опит, интелигентен човек, умее да балансира и да взема решения при по-конфликтни точки и ситуации.

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close