Новини

Данъците за коли в Смолян – по-високи от софийските

Кметът на Смолян Николай Мелемов и управляващите от ГЕРБ искат да въведат по-високи данъци на автомобили в Смолян отколкото в София. Това става ясно от материалите за насроченото за 30 януари заседание на Общински съвет – Смолян. Дневният ред и докладните записки бяха публикувани след края на работния ден в сряда (23 януари). В т. 16 е предвидено ново обсъждане на Решение № 990/17.12.2018 г., с което бе прието изменение на Наредба № 3 за местните данъци на територията на община Смолян. Докладната е на председателя на ОбС Данчо Киряков.

Припомням, че въпросното решение, с което бяха приети данъците на моторните превозни средства с маса до 3.5 тона от общинските съветници на 17 декември 2018 г., бе върнато от областния управител Недялко Славов за ново разглеждане като незаконосъобразно, за което „Отзвук“ писа в миналия брой.
Киряков предлага въпросното решение да бъде прегласувано като бъдат коригирани текстовете от наредбата, които противоречат на закона.

Данните за София са според приетата Наредба от Столичния общински съвет, а данните за Смолян са според Решение № 990/17.12.2018 г. на Общински съвет – Смолян

Ако това се случи, данъците на колите в Смолян ще изпреварят значително налозите в София (вж. Таблица 1) – с над 30% при колите с мощност до 55 kW и близо 90% при автомобилите над 150 kW.

И то при положение, че бяха значително намалени след отрезвяващото изказване на Димитър Кръстанов (БСП) по време на сесията на 17 декември. Тогава бе обсъждано първоначалното предложение на кмета Николай Мелемов, което предвиждаше до 100% увеличение при някои категории автомобили (вж. Таблица 2). Кръстанов даде конкретен пример със собствената си кола. „Когато почнем да смятаме и да сравняваме в реални условия виждаме, че моят личен автомобил от 98 лв. става на 149 лв., което е над 50 процента увеличение и изобщо не са 2 или 3 кутии цигари, както казаха някои от управляващите. Предлагам ви почивка и да седнем да смятаме заедно, за да не се червим после“, каза тогава Кръстанов.

„Да направим почивка, в моята стая да поканим Бюджетната комисия, бюджетарите на Общината и да седнем наистина да направим два-три примера, може би, сметка или нещо подобно, за да стигнем до едно разумно така единно предложение, което ще ни обедини, за да приемем тези два важни раздела в Наредбата, коментираните въпроси.“ – съгласи се Киряков.

Данните за София са според приетата Наредба от Столичния общински съвет, а данните за Смолян са според внесената от кмета Мелемов докладна записка на заседанието на ОбС на 17.12.2018 г.

По време на почивката данъците така бяха нагласени, че уж да останат на досегашното си ниво. Но „бюджетарите на Общината“ допускат грешка и в категорията от 74 kW до 110 kW въвеждат данък от 0.90 лв. за kW, при минимална ставка от 1.10 лв. за kW според закона. Което даде основание на областния управител да върне решението за ново обсъждане.

До въвеждането на нови данъци на автомобилите от 1 януари 2019 г. се стигна след като парламентът прие промени в Закона за местните данъци и такси през ноември м. г. С него чрез допълнителни коефициенти бяха въведени по-високи налози за колите над 20 години и без евросертификат.

За да не се стигне до значително увеличение на данъка при по-старите коли с по-нисък или без евросертификат общинските съвети на много места в страната (София, Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца и др.) приеха минималните ставки в закона. В Смолян обаче решиха да се възползват от възможността да вдигнат данъците. Въпреки че заплатите в Смолян са почти наполовина в сравнение с тези в София. В интервю за радио „Фокус“ на 14 ноември кметът Николай Мелемов заяви, че „ниският данък стимулира хората да имат коли, които даже не ползват.“

Дали ще се стигне до поредното увеличение на налозите в Смолян ще стане ясно в сряда след 13.00 часа, за когато е насрочено заседанието на ОбС. Практиката в сесийната зала сочи, че най-често предложенията се приемат с мнозинство от 15 гласа от общо 29 съветници.

„За“ обикновено гласуват съветниците от ГЕРБ Ангел Безергянов, Анита Чолакова, Данчо Киряков, Димитър Николов, Екатерина Гаджева, Ивайло Халваджиев, Мариана Сивкова, Мария Семерджиева, Петър Мирчев, Славка Каменова; от ДПС Салих Аршински и Милен Журналов; земеделците Костадин Василев и Юлия Кисьова, както и Стоян Иванов от Коалицията за екологично развитие. „Против“ и „въздържали се“ са съветниците от КРОС Анастас Караджов, Валентин Кюлхански, Валентин Цолов, Елисавета Лободова, Илия Томов, Иван Пищалов и Кирил Хаджихристев; от БСП Димитър Кръстанов, Марияна Методиева, Милен Пачелиев, Михаил Генчев и Стефан Сабрутев; изключеният от ГЕРБ Филип Топов и Коста Начев от Коалицията за екологично развитие.

Зарко Маринов

Покажи още
Back to top button
Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker