Местна власт

Дълговете на Община Смолян са надхвърлили 17 милиона

Мелемов планира през 2017 г. продажби на общински имоти за близо 10 млн. лв.

17 327 588 лева са дълговете на Община Смолян в началото на 2017 година, сочи справка, предоставена на Общинския съвет от кмета Николай Мелемов. Днес на заседанието на съвета ще бъде разгледана внесената от кмета актуализация на бюджетната прогноза за периода 2018-2020 г. Тя е поискана от Министерство на финансите, тъй като Община Смолян влезе в процедура по финансово оздравяване след промени в Закона за публичните финанси, сочи в мотивите си кметът. Община Смолян се оказа една от най-задлъжнелите и финансово недисциплинирани общини като светна в „червено“ по четири от шестте показателя на чл. 130а от ЗПФ и тогавашният министър на финансите Владислав Горанов поиска от кмета Мелемов да изготви план за финансово оздравяване, да го внесе за одобрение в Общинския съвет и да го изпрати в министерството за наблюдение и контрол. До март догодина Община Смолян ще излезе от списъка на общините с финансови затруднения, обеща при приемането на оздравителната програма през септември м. г. кметът Мелемов. Днес ще стане ясно дали е спазил обещанието си.

В актуализираната бюджетна прогноза Мелемов е заложил до края на годината дългът на общината да намалее до 11 839 484, или с почти 5.5 млн. лева по-малко. Този дълг на 1 януари 2020 г. трябва да падне до 10.5 млн. лева.

Мелемов смята да погасява  дълговете с продажба на общинско имущество. В прогнозата за 2017 г. от продажби се планират невероятните постъпления от 9 милиона и 578 хиляди, от които 4 970 000 лева от продажба на сгради и 4 408 000 от продажба на земя.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close