Advertisement
МНЕНИЯ

Дълго ще зарастват раните на планината от пилона на Рожен

Набрах смелост и се качих с приятел на Рожен…

Вандал вилнее… кални коловози прерязват поляните…тежки машини ровят… Поразията е голяма… Дълго ще зарастват раните на Планината.

И никой не е в състояние да го спре…

Симеон Караколев… виден реализатор на събори… Председател на овцевъдите…

Пилон да събирал българите… Не, Симеоне, твоят пилон не разделя, той разцепва българите… Сигурно пилон ще има, и кметът на Смолян вече изчислява колко хиляди ще дойдат… Сигурно ще дойдат и кебапчета и бира… Е и ансамбъл „Родопа“. Сеир ще има. И Лили Иванова ще пее за любов и раздели…

И се питам, защо не го поби тоя колец в средата на България, в родния ти Велико Търново, нали там е Царевец?…

Не ми говори за дати, метри и годишнини. Зад красиви думи да криеш грозните си дела.

Престъпник си, Симеоне… Поругаваш планината… Невежеството ти и комплекса за някаква значимост са достойни за изучаване в учебниците…

Знаеш ли какво е история, какво е символ, какво е святост?

В България има светини, които се произнасят шепнешком: Батак, Перущица, Копривщица, Клисура, Сопот, Карлово, Петрова нива, Роженски събор, Хайдушки поляни с Кольо и Пейо Шишманови. Поклон и смирение! И вейка не се кърши или камък да се измести…

Ти си позволи от лакомия и простотия да поругаеш Памет и Святост!

За байряка искаш ли да поговорим? Помниш ли на миналия събор, дето го просна на ската, колко метра, та децата го направиха на пързалка. Закон има, закон за националния флаг, ама ти закони не признаваш, важен е бабаитлъкът. И келепира.

От паметен родов събор, който възпява тъга, горест и любовта на Руфинка, ти го превръщаш в събор на овцевъда…

Запомни сребролюбецо – Господ Бог не даде в тия земи големи световни умове, даде Родопа планина и родопската песен. Неповторима, незабравима песен, която е душата на тая планина. Дари България с Бойка Присадова, Сестри Кушлеви, Надежда Хвойнева, Чилингира, Валя Балканска и Христина Лютова. Мислиш ли, че Лили Иванова е подходящата за тия поляни. Или твоят любим Багатур с ерзац театрото си ще замести легендата за момчиловските и славейновските кехаи?

Не гази с калните си ботуши Паметта и Величието на планината Родопа! Бог вижда…Рожен, тук Родопа говори с Бог!

Любомир Гешев

Advertisement

6 КОМЕНТАРА

  1. Само през Роженските поляни, ежедневно минават десетки тирове с дървен материал. В национален план, мащабите на този добив е потресаващ и така от десетилетия…, но изкопа за пилон в района на Рожен се оказва истинска екологична катастрофа?! Все пак на този 111метров пилон, ще се развява не друго, а нашия национален флаг.

  2. Къде бяхте като изсякаха баира точно на 200метра от пилона,, аа питам хиляди кубинци дървесина и пътя дето са минавали тежките камьони цели декари и океани и изтърбушени – ама пилона пречел… Платени лешове!!!

  3. Голямо риване за тоз пилон. Не увряха ли празните ви кратуни, че пилон ще има, точка.

  4. Ако беше шарения или байряка със 27-те звезди-нямаше да ривът Урсулените….

  5. Тоя Гешев е по- тъп и от оня Гешев!
    Не вижда ли бетонираните Банско и Черноморие та се е хванал за коловози, които след месец ще изчезнат.

  6. Аз тва сега немога го разбера, че ще има български флаг на българска земя( голям проблем). Защото ще е в Родопа планина, а не на Витоша, това българина няма угодия… Европа му санира 40 годишния блок, сменяма му дограмата където той за 40 години не можа да я смени и вместо да помогне с нещо и да допринесе, той нашият сънародник ще стои на пейката с пакет семки, ще прави научните си коментари, че не е направено както трябва, че и боклук му направили. Та същата работа и с пилона, а бе хора стига с това негативно отношение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!