Advertisement
НОВИНИ

Да се научим да слушаме гласа на Родопа, тя винаги има какво да ни каже!

Интервю с лечителката на души д-р Цветеслава Гълъбова

Д-р Цветеслава Гълъбова е родена на 13 септември 1966 г. в София. Завършва медицина в София през 1992 г. През 2006 г. се дипломира с втора специалност „Бизнес администрация“ в УНСС. Тя е сред най-изтъкнатите специалисти по душевни заболявания, ръководи най-голямата психиатрична болница у нас – “Св. Ив. Рилски”. Била в 9 клас, когато прочела Фройд, и разбрала, че психиатрията ще е нейната професия. Кандидатствала медицина единствено и само, за да стане психиатър. Но я приемат стоматология, защото за мечтаната психиатрия не й достигат 5 стотни. Това я мотивира да бъде отлична студентка с надеждата да й разрешат да се прехвърли в желаната специалност. Още в първи курс получава Димитровска стипендия – най-високото парично отличие за добър успех, но въпреки това до трети курс не й разрешават да се прехвърли. Тогава Цветеслава напуска стоматологията и кандидатства отново медицина, за да учи това, което иска. През есента на 1994 г.започва работа в Курило като лекар ординатор. Четири години по-късно я избират за началник на най-тежкото отделение там – за мъже с остри психози до 2009 г., когато я избират за директор на лечебното заведение. През 2014 г. тя спечели конкурса „Мисис Баба“ в оспорвана надпревара с 300 участнички.

Д-р Гълъбова, личното Ви и фамилно име са носители на много красота, а фамилното съдържа и вид послание, кауза… Как са придобити те?
Личното ми име е дар от моята майка, светла й памет, която е искала да удовлетвори и двата рода – бащиния, откъдето е баба ми Цветана, и нейният, откъдето е втората част на името ми – от дядо ми Владислав. Така се е получила Цветеслава. А фамилията е от дядо ми Марин Гълъбов. Когато бях млада се шегувах, че имената ми означават красота и свобода, казвах, че съм хубава и летя 🙂 🙂 🙂

Как ще определите състоянието на здравеопазването у нас?
Състоянието на здравеопазването у нас не е добро като организация, като начин на финансиране, като удовлетворение, както у работещите в сферата, така и от страна на пациентите. Причините за това са много, но според мен основната е, че се избра модел, при който докторите бяха принудени да станат търговци. Здравеопазването се подчини изцяло на пазарните принципи, разглежда се като икономическа дейност, подчинена на пазара. Да, но тази сфера не може да е „чист“ пазар, тъй като тя е силно консервативна и не разполага с инструментите на пазара. Ето моята специалност например – тя е губеща, не носи печалби и би трябвало по пазарната логика да се закрие. Така е и с много други специалности. Здравеопазването не може да е търговия и не може лечебните заведения да се хвалят с финансови резултати. Това не са счетоводни къщи и банки, а лечебни заведения, които имат съвсем друга мисия, а не печалба. Според мен именно това поставяне на тази силно социална сфера на пазарна основа обърка всичко, стигна се до тежко противопоставяне на държавно и частно здравеопазване и определено приоритизиране на второто. Но то не поема социалните случаи, неосигурените, спешността…Трябва да се промени изцяло моделът на здравеопазване у нас, за да се премахнат изключително сериозните проблеми, включително и сред различните медицински специалности.

Съществува ли изход от тази критична ситуация?
Да, съществува. Но за това трябва политическа воля за промяна и яснота у всички, че тази промяна ще отнеме време – 8-10 години и няма да стане само в един мандат на което и да е правителство. Т. е. трябва воля за устойчивост на промените и да се загърбят политически ежби. Само че не виждам такава воля, защото в тази сфера има изключително силни икономически интереси, които засега надделяват. Как ще се спре това безобразно лапане и крадене чрез бордовете на държавни и общински болници?

Мой приятел казва, че вие притежавате качествата да бъдете министър-председател на страната ни… Ако политическа или гражданска организация издигне кандидатурата Ви, бихте ли приели това отговорно към нацията и страната ни предложение?
Категорично не виждам в момента политическа партия, която би могла да ме спечели. Във всички партии, на върховете им са хора, към които имам сериозни резерви. У нас политиката стана твърде мръсно занимание, защото 30 години ние сме лъгани от политиците, че правят нещо в наше име, но не го виждаме. Проблемът на нашите политици е, че повечето от тях нямат своя лична история, много от тях са със съмнителен морал, а и цинизмът, който демонстрират, отвращава хората. На този етап нямам намерение да влизам в политиката, макар че един мой много близък приятел, който е вече покойник, често ми казваше, че съм „командирски кон“. Имам много важна битка, която трябва да доведа до успешен край, а именно – да преместя болницата в рамките на София. Всичките ми усилия са насочени в осъществяването на тази кауза.

Какво въздействие указват върху психиката на хората масовите TV формати, рекламите на хазартни игри и др.?
Ако на тях се гледа като на забавление и човек не се „зомбира“ само с това, може да не оказват вредно влияние. Но, тъй като те са много, вървят по всички канали и изглежда няма как да се избяга от това, вече се вижда отрицателното им влияние, особено върху младите хора. Последните не са с устойчива ценностна система, нямат стабилни жалони в живота си и лесно могат да попаднат под влияние на тези уродливости. На практика един млад човек няма какво да научи от повечето риалити формати, може само да се заблуди, че тези известни персони, които, както казваше покойната Васа Ганчева, „са известни с това, че са известни“, имат някаква собствена значимост и стойност като личности. Всъщност повечето са доста семпли, елементарни и пошли хора, които не блестят нито с интелект, нито с емоционалност, нито с някакви съществени лични постижения. Просто по игра на съдбата са попаднали в светлините на прожекторите и жадната за зрелища тълпа ги аплодира. Поради това смятам, че ние възрастните имаме специални задачи, свързани с младите хора, а именно – да ги научим да подбират какво гледат и четат, какво е стойностното в живота, да изграждаме тяхната ценностна система, в която на първо място да бъдат човешките добродетели и амбицията да се развиват и самоусъвършенстват. В този смисъл е много важно да обясняваме на децата си какво е виртуална и реална реалност, да ги научим да ги различават, да намират важното в живота, да добиват активно знанията, а не да поемат пасивно информацията, която ежесекундно ги залива от интернет. Просто трябва да бъдем много отговорни родители.

Д-р Гълъбова като "Мисис Баба '2014"
Д-р Гълъбова като „Мисис Баба ‘2014“

Какво е състоянието на българското общество според Вас и професията, която упражнявате?
Според мен състоянието не е добро, защото нашето общество твърде много се комерсиализира, стана твърде консуматорско, въздигна в култ имането и многотията на вещи и пари. В значителна степен хората се отчуждиха, отдалечиха се един от друг, станаха твърде безчувствени, даже недобронамерени… Повестта „Гераците“ на Елин Пелин казва всичко… тъжно, много тъжно, че сме в такава нравствена криза, че хармонията между хората е така тежко нарушена, че сме потънали в злободневие и алчност…

Вашият съвет към хората, подложени на ежечасов и ежедневен стрес?
Да общуват с близките си, да търсят контакти с хората, да преживяват всички емоции пълноценно и да не щадят любовта си, когато я дават.

Познати ли са Ви красотите на нашата Родопа планина?
Смея да кажа, че ги познавам, но Родопа е една велика българска планина, която винаги има какво да ни покаже и каже. Само трябва да се научим да слушаме гласа й, да черпим от енергията й, и да й даваме любовта си. Тя ще ни се отплати стрократно.

Анастас Барбов

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!