Новини

Д-р Сава Бозуков: До неделя е срокът всички прасета в Смолянско да се заколят

Днес, 2 август, изтича срокът, който държавата даде на всички стопани да заколят домашните си прасета, които отглеждат в задните си дворове. Това съобщи вчера д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Смолян по време на заседанието на областната епизоотична комисия, свикано от областния управител Недялко Славов по повод епидемията с африканската чума по свинете. В събота и неделя няма да правим проверки, така че хората ще имат време да заколят прасетата, добави той. Но от понеделник ветеринарите тръгват и където установят, че се отглеждат нерегламентирано свине, ще ги евтаназират и загробят, закани се д-р Бозуков. В този случай хората няма да могат да използват месото им.

Кметът на Неделино Боян Кехайов заяви, че неговите съграждани не желаят да колят бременни свинемайки, тъй като не искат да поемат този грях.

Шефът на ОБДХ посъветва хората да заколят животните и да затворят месото в буркани след термична обработка минимум 30 минути при температура над 70 градуса, тъй като при дълбоко замразяване вирусът може да изкара 1000 дни, поясни той.

В Смолянско се отглеждат около 400 прасета, няма нито една регистрирана ферма в областта. Основно те са в Неделино, Златоград и Смолян. В 5 общини няма нито една домашна свиня – Мадан, Рудозем, Доспат, Борино и Чепеларе. Около 4000 са дивите прасета на територията на Смолянска област, обяви Венцислав Фурлански – директор на Регионалната дирекция по горите. Досега няма регистриран случай на африканска чума на територията на Смолянско, нито при домашните, нито при дивите прасета. Държавата е обявила 50 лева награда за всеки убит глиган и 150 лева за намерено мъртво животно в гората.

Следващият четвъртък ще има ново разширено заседание на епизоотичната комисия, в което влизат и представители на ловните сдружения.

Кметът на Неделино Боян Кехайов съобщи, че неговите съграждани не искат да колят заплодените свинемайки, тъй като не желаят да поемат този грях. В този случай грехът ще поемем ние, каза шефът на ОБДХ д-р Сава Бозуков.

Покажи още
Back to top button
Close
Close