Здраве

Д-р Петър Кръстанов: Мъжете над 50 – веднъж годишно на уролог!

Уролози от МБАЛ – Смолян, оперираха успешно огромна простата на 78-годишен мъж от село Баните. При интервенцията от тялото на пациента бе извадена простатна жлеза с тегло 800 грама. В нормално състояние жлезата тежи не повече от 40 грама, а на операция се подлагат простати с тегло между 60 и 150 грама. Операцията е извършена от д-р Петър Кръстанов и началника на отделението по урология д-р Мария Тодорова.

Д-р Кръстанов, направихте уникална операция миналия месец, при която извадихте простата с тегло близо килограм. За първи път ли се сблъсквате в лекарската ви практика с подобен феномен?
Такъв тип операции правим много често, но самият факт, че простатната жлеза беше толкова голяма, за първи път ми се случва. А аз съм с 30-годишен стаж като уролог. Имали сме жлези от 300 и 400 грама, но не и 800 грама. Общо взето такова нещо не се случва често, ако изобщо се е случвало преди. Със съвременните методи на лечение жлезите не порастват толкова големи. Има лекарства, които дори смаляват обема им. И за това този случай може да се сметне като някакво изключение.

Пациентът приемал ли е лекарства преди да се подложи на операцията?
Той е приемал лекарства, но се е оказало, че в един момент не са му действали. Медикаментите не лекуват, те само задържат симптомите, като при по-младите пациенти се поддържа един нормален ритъм на живот. При по-възрастните по-рядко може да се повлияят нещата качествено с медикаменти.

Тежка ли беше операцията?
Операцията беше изключително тежка, поради простата причина, че големият обем на простатната жлеза означаваше голямо кървене, много големи рискове от усложнения и следоперативни грижи. Една голяма жлеза води след себе си големи усложнения, които в този случай с добро гледане на пациента ги избегнахме и той беше изписан от болницата в едни нормални срокове. В екипа останахме доволни, надявам се, че и пациентът е останал доволен. Смятам, че свършихме добра работа в един нетрадиционен случай, който не се среща в ежедневието. Мога дори да кажа, че в цяла България и в световен мащаб рядко се случват такива големи жлези.

Колко часа продължи интервенцията?
Продължи около час и половина. Тежка е дотолкова, че операциите на тези жлези са свързани с обилно кървене. При възрастни болни със съпътстващи заболявания води до редица усложнения. Ние работихме по един малко по-стар метод. Тампонирахме ложето, което след премахване на простата, бе огромно. Тези тампони се извадиха на три пъти в рамките на десетина дни. Това ни спаси от кървенето. Иначе при такава голяма жлеза, с толкова голямо ложе, не би могло да стане по друг начин. За радост при нас всичко премина добре. Пациентът много ни съдействаше, той беше позитивно настроен спрямо нас. Когато един човек повярва, че хората отстреща му мислят доброто и повярва, че могат да свършат работа, всичко става добре. На пациентът му бе отказвано на две-три места. Пристигнаха при мен с дъщеря му и попитаха дали може да се направи операция. Казах, че на драго сърце, стига да ми имат вяра. Имахме нагласата, че ще бъде по-голяма жлезата, но чак толкова голяма не очаквахме. 2/3 от пикочния мехур бяха заети от два огромни дяла на простата. Пак казвам, че голямата жлеза води до риск от големи усложнения, които понякога завършват и фатално. В медицината правим това, което трябва, но не винаги се случва това, което искаме. За това предпочетох да говоря за тази операция след като всичко е минало, пациентът е щастлив, отърван от тази болест.

С години ли се е разраствала простатата на този мъж?
Общо взето тенденциите в момента са такива, че над 50 години мъжете вече започват с оплаквания и тръгва растежът на жлезата. Както при жените е климактериумът, така и при мъжете е простатата. Различни са нещата и при всеки човек е индивидуално. При едни хора процесът се развива по-бързо, при други по-бавно. При едни са големи жлезите без да дават много големи симптоми, при други е обратното. Така че всичко е строго индивидуално. В медицината две и две почти никога не е четири. Но важно е да се прецени кога един човек е за операция, кога не е. И пациентът трябва да повярва на лекаря.

В болницата в Смолян се извършват традиционни операции, така ли е?
Да, извършваме традиционните операции. В момента с подмладяването на болестта златният стандарт в урологията се води транс уретерната резекция на простатната жлеза. Но има изисквания, а те са, че една такава операция не трябва да продължава повече от един час, защото в последствие има увреждане на канала и уретера. Такава жлеза не може да се извади с ръцете за толкова бързо време. Има показания, когато тя е над определен обем и ако докторът не е толкова опитен за транс уретерната резекция общо взето не се препоръчва. В медицината си има и традиционална оперативна интервенция, която според мен не може да замени другите и има място в урологията.

През последните години ни затрупват с реклами на лекарства за лечение на простата, има ли профилактика, някакви мерки, които да се вземат превантивно?
Не може да се каже, че има някаква профилактика, за да не се появи като болест простатната жлеза. Не може да се предотврати с някакви медикаменти. Не може да се говори за профилактика. Трябва да се знае, навреме да се ходи над 50 години един път годишно на уролог. Пуска се един туморен маркер. Ако има завишения, трябва да дойде при нас. В национален ефир няма право да се рекламират лекарства. Там се рекламират изключително хранителни добавки. Така е и с продуктите за простатната жлеза – това са добавки от билки. Подобряване на симптомите може да стане с тези медикаменти, които не се рекламират по телевизията. Моят съвет като уролог е преди да се почне да се пие какъвто и да е медикамент, да се отиде на преглед, за да се прецени дали състоянието може да се подобри с билков препарат, с лекарство или с операция. Има няколко групи медикаменти, които пациентите си ги предават от уста на уста – доволни от едни, недоволни от други и пр. Хората имат все още срам да споделят, че имат някакви проблеми – с мъжествеността, уринирането и т.н. Това са неща, закодирани дълбоко в българина. Той не споделя и тогава се преминава към самолечение и доверяване на рекламите по телевизията. Разумните хора първо отиват да се консултират с лекар. При пациентът, за който говорихме, каквито и медикаменти да давахме, нямаше да има полза. Сега при него имаме напълно излекуване.

Има ли увеличение на заболеваемостта през последните години?
От една страна покрай тези атаки по телевизиите хората по-често обръщат внимание върху себе си, а от друга и по-често се открива това заболяване. Преди години границата беше над 60 години, а сега тя падна с десет години надолу. За жалост, над 50 години вече започват оплакванията.

Елена Павлова

Advertisement
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ!
Close
Back to top button
Close
Close
Close