ЗдравеИнтервю

Д-р Окан Алиман: Никога не е рано, нито късно за борба със сърдечно-съдовите заболявания

Д-р Окан Исмет Алиман, д.м., започва своята специализация по вътрешни болести с особен интерес в областта сърдечно-съдовите заболявания, непосредствено след дипломирането си от Медицински университет – Пловдив през 2000 г. На базата на вече защитени специалности по Вътрешни болести и Кардиология, от 2010 г., той придобива сертификат по Инвазивна кардиология. Успоредно с работата си на клиницист, публикува в наши и чужди списания, участва в множество научни и образователни форуми. В резултат на тази своя академична активност, през 2008 г., защитава Докторска степен, изследвайки проблеми свързани със сърдечна недостатъчност w дисертационния си труд. Международният му опит е обогатен чрез участие в редица курсове в Европа и САЩ, а през 2017 г. работи като кардиолог в динамичната здравна система на Великобритания – NHS. Скоро след завръщането си в България, д-р Алиман се присъединява към екипа на Кардиологично отделение към МБАЛ – Смолян като постоянен член на звеното по Инвазивна кардиология от самото му разкриване и понастоящем. Също така, д-р Алиман продължава академичната си работа като главен асистент към Медицински симулационен тренировъчен център на МУ – Пловдив.

Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

Д-р Алиман, вече втора година работи инвазивната кардиология в МБАЛ – Смолян. Какви са вашите наблюдения, пада ли възрастта на пациентите?
Считам, че всяко твърдение в тази насока би било спекулативно. Наистина е драматично, когато се срещаме с млад пациент. Например – колегите бяха много разтревожени, че е постъпил пациент на 32 години, с остър инфаркт на миокарда, в един съботен ден. Впоследствие се оказа, че пациентът разви много добра еволюция след успешното и навременно инвазивно лечение. Така че не бих коментирал толкова възрастта, а болестността, която отчитаме в нашите условия, а също така и като глобална статистика. По данни на Националния статистически институт над 65% процента от смъртността се пада на сърдечно-съдовите заболявания. Същата статистика е докладвана и в сайта на Министерството на здравеопазването от консултанти – доайени в нашата специалност, посочващи, че на всеки три случая на смъртност, вследствие на заболяване, два от тях се дължат на сърдечно-съдови проблеми. Това са най-често: инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и мозъчен инсулт.

Има ли конкретен отговор на въпроса на какво се дължи това, като изключим всеизвестните неблагоприятни фактори – застоял начин на живот, некачествена храна и т.н.?
Картината не е по-различна от тази в други европейски държави. От опита ми в Английската здравна система мога да коментирам техните данни за намаляне на броя на предотвратими сърдечно-съдови смърти чрез превенция , която може да бъде първична, вторична и третична. Простичко казано – никога не е твърде рано, нито твърде късно за борба със сърдечно-съдовата болестност и смъртност. В такива системи с традиция на всеобхватно здравеопазване се приемат прости формули за установяване на безсимптомни случаи на патология. Една примерна абревиатура е „ABC“. В превод това означава – да обхванем всички „скрити“ случаи с предсърдно мъждене (Atrial fibrillation), артериална хипертония (Blood pressure) и висок холестерол (Cholesterol). Тези хора са между нас, но не усещат заплахата, която ги грози и точно тук е ролята на амбулаторната практика в колаборация с болничната помощ.

Кой от тези три фактора – предсърдно мъждене, артериална хипертония, висок холестерол, е най-опасен?
На практика и трите се явяват „тихи“ убийци. Поставяйки ги обаче в кавички не бива да омаловажаваме ролята на всеки един. Преди няколко години, например, бе подета инициатива от Националната пациентска организация, включвайки стотици кардиолози. На всеки 100 диагностицирани случая на предсърдно мъждене, могат да бъдат предотвратени 4 инсулта чрез антикоагулантно лечение.

Различава ли се Смолянска област по заболеваемост от другите области в страната?
С радост мога да отбележа, че Смолян не е сред „първенците“ като например някои райони на Северозапада, където смъртността наистина отбелязва пикове. Наскоро бяха изнесени данни за редукция на смъртността и от Европейската комисия по здравеопазване. Аз самият бих изтъкнал и нашия резултат от създаването на Инвазивната ни кардиология – редукция на смъртността от 1,47 до 0,4%. Известно влияние оказват климатичните условия – отбелязваме увеличение на инфарктите в месеците ноември, декември, януари. Диетата в планински райони е по-високо калорийна и със съдържание на сол, което е залегнало в програмите на множество развити държави като първична превенция. В тази връзка ще дам пример с Англия, където съм работил. Счита се, че намалянето на консумацията на сол с 1 грам на ден може да предпази 1 500 преждевременни сърдечно-съдови смърти за година. Важно влияние оказват и логистичните затруднения, които са поставени пред нас – затруднено придвижване на пациентите. Преди ден постъпи „закъснял“ инфаркт от Загражден – на 85 километра, но за радост успяхме да му помогнем максимално. Тези неблагоприятни фактори винаги ще са налице, просветяването на пациентите да познават състоянието си и по-рано да отреагират, е формулата, според мен. Работейки в Смолян вече втора година установявам колко значим е ефектът за пациентите да осъществяват този т.нар. „медицински туризъм“ и как достъпът до здравеопазване е бил решаващ за тяхното състояние.

Колко пациенти са преминали през тези две години през Инвазивната лаборатория в Смолян?
В началото очакванията, че ще обхванем сериозен пул пациенти, индицирани за инвазивна диагностика, не бяха смели и едва ли не се предполагаше, че епизодична спешност ще оправдае присъствието ни тук. Истината е, че значим брой болни със залежали, или неоткрити проблеми, преминаха през отделението като цяло. През 2016 г., потърсилите помощ при нас са били 3 338 човека, а през 2019 г. отбелязваме двоен ръст с 5 985 човека, които са били обслужени и успешно лекувани.

Как се взема решение на кой пациент трябва да се направи интервенция и как самите пациенти приемат това?
Това на което залагаме е взаимно доверие и откритост. Близките на болните също биват детайлно информирани, въведени в обстановката. Всички пациенти са запознати и не се впускат в едно неизвестно приключение, което би представлявало инвазивната диагностика за обикновения човек. Те участват активно във вземането на решение, което вероятно доведе до гласуваното доверие към нас от тяхна страна. Достигането на пациента до инвазивна диагностика е отработен, клиничен процес, който минава през множество функционални тестове и щателна клинична оценка.

Оказаха ли влияние на работата ви скандалите, които се разразиха в страната през последните месеци, по отношение на нуждата от поставяне на стентове и съмнения за източване на Здравната каса?
От много години насам интервенционалната кардиология е във фокуса на общественото внимание. Но това не е характерно само за нашата страна. Редовно се правят анализи и в консервативни държави като Германия, САЩ и др. И въпреки това още през 2014 г. са проведени над 1 млн. коронагорафски процедури в САЩ, което показва, че никой не подлага на съмнение ролята им. Обявяването на „лоши практики“ създаде една конфузна обстановка и разединение между пациентите и нас като практикуващи лекари. Мога да дефинирам ситуацията като „виновен до доказване на противното“. Колегите и водещите ни интервенционалисти в сдържан стил, не влязоха в тона на скандалните нападки. Без да съм участвал в анализа на дейността на конкретните колеги, имам информация, че резултатите от проверките на медицинския одит и отговорните инстанции, не са открили груби нарушения. Това е един факт, който не придоби публичност и широка гласност. Много по-сензационно беше да бъдат уличени в недобри практики. Резултатът от това в национален мащаб беше илюстриран с много тежки случаи на разминаване между общите ни интереси с пациентите – хора с остър инфаркт категорично отказваха да им бъде проведено лечение. Такива случаи публикуваха колеги от София и от други градове на страната. За радост в Смолян доверието между нас и пациентите се оказа доста по-устойчиво. Хората не се подадоха на тази евтина сензация. Ние продължихме да работим по същия начин и отново с гордост заявявам, че нямаме пропуснат случай на инцидент в резултат на отказ от страна на пациента.

Дайте няколко прости съвета на хората какво трябва да направят, за да намалят риска от сърдечни заболявания?
Ограничавайте солта и полуфабрикатите, приемайте пресни плодове и зеленчуци („жива храна“) вместо газирани напитки и натурални сокове. Умерено интензивна физическа активност 30-60 минути на ден – бързо ходене, танци, плуване и други приятни занимания. Отказ от тютюнопушене – всяка цигара завишава кръвното ни налягане в продължение на 15-20 минути, а ефектите от този вреден навик се очистват десетилетия.

За радост в нашата болница съществуват комплекс от специализирани кабинети, които могат да откликнат на потребностите на пациентите. За да бъдем в по-добър контакт с тях от началото на годината, открихме и кабинет, създаващ „топла връзка“ с отделението. Кабинетът има за цел здравословно агитиране на рисковите контингенти и всестранно консултиране на всички кардиологично болни.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close