Advertisement
МНЕНИЯ

Д-р Мими Кубатева: Приключваме тази необикновена година уморени, но и удовлетворени от свършената огромна работа

В началото на брифинга на Областния кризисен щаб на 22 декември директорът на РЗИ – Смолян, д-р Мими Кубатева направи отчет за дейността на инспекцията през годината, с анализ на епидемията от нейното начало, като представи обобщени данни и своята гледна точка. Публикуваме го изцяло без редакционна намеса. В него се съдържат интересни данни и наблюдения за здравната система в областта и отговарят в известна степен на въпроса: Защо в Смолян смъртността от Covid-19 e най-висока в страната? Тема, която считаме за най-важната в този момент, и която ще продължим да следим и разработваме.
Зарко Маринов

Областта ни бе сред първите случаи със заразени с коронавируса през месец март. Епидемията беше внесена от завърнали се от чужбина граждани на областта и от чужди туристи на Пампорово. Впоследствие вирусът се предаваше чрез контакти в семействата и на работните места. До края на извънредното положение и разпускането на противоепидемичните мерки, епидемичната ситуация беше сравнително спокойна. За периода месец март – май са регистрирани общо 46 позитивни лица и 4 починали. След двете големи производствени огнища в Доспат и в Смолян епидемичната обстановка започна да се влошава и броят на заразените през летните месеци се увеличи за разлика от много области в страната. Едва през месец септември броят на заразените намаля значително спрямо много области, но това беше за кратко.

През октомври месец, вероятно поради застудяване на времето и започналата учебна година, случаите със заразени с вируса започнаха да се покачват, за да стигнем пик през първата седмица на месец ноември и 14-дневната заболяемост да мине в червената зона на риск. След 5 седмици нарастване при разширяване на противоепидемичните мерки със заповеди на министъра на здравеопазването и на РЗИ, още в края на месец октомври отчетохме за три седмици намаляване на заразените. След това, най-вероятно поради започване на религиозните празници и струпването на хора в храмовете и на други затворени пространства, бе предизвикан скок на броя на инфектираните в първите седмици на месец декември.

Освен заболяемостта сме наблюдавали и друг много важен показател – смъртност. За съжаление заедно с леталитета двата показателя са по-високи от тези на страната, а както разбрахме – и най-високи.

Има много обективни обстоятелства за това, които сме изтъквали. Но следва да добавим още и неравнопоставения достъп до медицинска помощ на жителите на областта спрямо този от големите области, където има повече на брой лечебни заведения и специалисти, както неравнопоставеност и в самата ни област поради утежняващи специфики на областта – здравни, инфраструктурни и социално-икономически. Например, селищата в нашата област са много на брой и разпръснати. Има много отдалечени села с труден достъп до тях. В същото време има населени места без общопрактикуващ лекар или пък общопрактикуващи лекари, които да обслужват големи райони. Специализираната медицинска помощ е струпана в областния град или общинските центрове. Лошите пътища и нередовния междуградски транспорт също пречат на достъпа. В настоящата ситуация обаче определящ е трудният достъп до първичната медицинска помощ за адекватна терапия и наблюдение.

За ограничаване на разпространението на новия коронавирус Областният оперативен щаб под ръководстовото на областния управител на свои редовни заседания обсъждаше епидемичната обстановка и предприе мерки за забавяне скоростта на заразяването и възможности на лечебната мрежа да поеме нуждаещите се. През месец април, след заповед на министъра на здравеопазването, болничните лечебни заведения реорганизираха дейността си и осигуриха условия за лечение и наблюдение на болни с Covid-19 с много усилия, с обучение на персонала, с много положен труд.

Със заповед на РЗИ бe определен броят на леглата за всяка болница – не по-малко от 20% от общия брой и алгоритъм за координация на лечебните заведения за болнична помощ по отношение на болните с Covid-19, получили усложнения. Предоставени са на всички лечебни заведения множество информационни и инструктивни материали за болестта, за вируса, за лечението, лични предпазни средства, оценка на риска от заразяване, дезинфекция и др., изпратени ни от министерството на здравеопазването. РЗИ обобщава заявките на лечебните заведения за нуждите им от лични предпазни средства, дезинфектанти и ги е отправяла към националния логистичен център, а нуждата от лекарства – към министерството на здравеопазването. Стремили сме се да обхванем възможно повече болни с лабораторна диагностика. Към момента извършените PCR-тестове, според националната информационна система са 7324, като от месец ноември достъпът до диагностика беше улеснен със заработването в областната болница на технологията за PCR. Почти толкова на брой са и направените бързи тестове за антитела и антигени общо в лабораториите на областта. От бързите тестове – 1729 за антитела и 214 – антигенни, са на персонални потребители на институциите за социални услуги за възрастни хора. 70 са направени в завода „Хроновски“, 100 за скрининг на работещи на Пампорово, 350 за масов скрининг за проучване на наличието на антитела в областта. Резултатите от последното проучване бяхме поканени да предоставим на европейския клон на Световната здравна организация заедно с направени подобни изследвания от РЗИ – Пловдив и РЗИ – Бургас.

По епидемичния надзор до 18 декември са извършени 1940 проучвания на потвърдени лица с коронавирус. Издадени са 6401 предписания, от които 1940 за изолация на потвърдените случаи, 3672 за карантина на контактни лица и 789 за изолация след дехоспитализация. Във връзка с проследяването на пациентите са взети 2410 проби носогърлен секрет за PCR-тест. Извършени са 1994 кръвни теста за антитела. Извършена е огромна писмена работа за изготвяне информация, справки и отчети на Министерство на здравеопазването, към Националния център за заразни и празитни болести, към Националния център по обществено здраве и анализи и към други институции. Проведени са работни срещи с представители на различни браншове за оказването и прилагането на противоепидемичните мерки. По контрола на противоепидемичните мерки са извършени 4986 проверки, включващи 690 за спазване на карантина. От всички проверки 2714 са проверки с обществено предназначение, 675 търговски обекта, 306 заведения за обществено хранене, 247 на обществен транспорт и 102 на производствени предприятия. Извършени са 42 съвместни проверки с други институции – основно с Областна дирекция на МВР. За установено неспазване на мерките са издадени 56 акта за административни нарушения и 3 бр. 48-часови предписания, преминали в заповеди за спиране експлоатацията на обекти, поради масово заразяване на работещите.

Цялата противоепидемична дейност на РЗИ е била прозрачна в съответствие със заповедите и указанията на Министерство на здравеопазването и решенията на Областния оперативен щаб. Взели сме участие в 44 заседания на щаба, в 42 брифинга и от 25 март до началото на месец декември ежедневно, а след това без почивните дни предоставяме прессъобщения за новите регистрирани случаи на Covid-19 в областта. Директорът на РЗИ е отправил 2 обръщения към жителите на областта и на почти всеки брифинг или интервю е призовавал хората да бъдат отговорни, да спазват противоепидемичните мерки, да пазят себе си и околните.

Стремили сме се да даваме максимално изчерпателна информация за броя на заразените, за наблюдаване на рисковите групи, за хоспитализираните и починалите. Информациите ни са коректни на база данните от Националната информационна система за Covid-19. Съобразявали сме се със защитата на личните данни и да не претоварваме с много цифри. Върху статистиката оказва влияние и коректното отразяване статуса на пациентите с Covid-19 в националната информационна система за Covid. РЗИ – Смолян е сред най-прецизните в това отношение. Понякога се случва по различни причини изнасянето на данни от лаборатории, болници и инспекции да се забавят и да се съобщят натрупани повече от реалната ежедневна стойност. Не случайно наблюдаваните показатели за епидемичния процес са на 14 дневна база, не дневна. Отворени сме били за добрите предложения. Не сме спестявали информация за неблагоприятните показатели смъртност и леталитет. Отговорихме и на журналистическо питане за общата смъртност за деветмесечията на 2019 г. и 2020 г. въз основата на постъпили в РЗИ съобщения за смърт, като подчертахме, че информацията е по предварителни данни само за смъртност по болест, които изключват причинените от травми и отравяния, и нямаме претенция за точност до излизане на окончателните данни. Областният щаб и РЗИ – Смолян положихме усилия да предоставим на жителите на областта чрез вас медиите точна информация, анализи и прогнози. Не сме спестили нищо. За съжаление, някои медии, непознавайки спецификата на информацията от различните източници и неправилното им интерпретиране, правят неверни внушения, внасяйки напрежение и недоверие у хората, които са неуместни, особено в тази сложна пандемична ситуация.

От началото на епидемията в областта работим в добро сътрудничество с областния управител, директора на областната болница, ръководствата на общинските болници Областната дирекция на МВР, регионалното управление на образованието, някои общини и на всички тях им благодаря. Благодаря и на колегите от РЗИ за професионалната екипна работа, за проявените смелост и стоицизъм. Изказвам благодарност и на фирмите „Белотекс“ от Златоград, която ни предостави безвъзмездно маски и защитно облекло и на „Шефс клуб“ – Смолян за топлия обяд на 20 наши служители на 1-ва линия. Проявената грижа към работещите в РЗИ е признание за усилията и труда им в тази тежка и сложна обстановка. Тя е мотивация да не спираме. Приключваме тази необикновена година уморени, но и удовлетворени от свършената огромна по обем и отговорна работа. Наясно сме, че през Новата година ни очакват големи предизвикателства – нас и цялото общество. Убедени сме, че ще се справим с разум и с обединени усилия. На всички пожелавам радост в празничните дни и да сме по-смирени, а през Новата 2021 година да бъдем здрави, по-добри и по-отговорни.

Д-р Мими Кубатева

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!