Здраве

Д-р Мими Кубатева: Не може да се говори за епидемия, златоградчани излишно се безпокоят

Д-р Кубатева, стана ясно, че от началото на тази година до сега, 11 са болните от хепатит в Златоград. Може ли да се говори за епидемия и има ли място за притеснение?
Няма нищо обезпокоително. Не може да се говори за епидемия. Такава ситуация скоро не е имало в Златоград, така че не намирам нищо притеснително. Още повече няма връзка между заболелите. Сега пък очакваме от техния кръг да има евентуално още пациенти. Някак си златоградчани се оказаха много притеснителни хора към всякакви проблеми. Според мен те прекалено и излишно се безпокоят.

Вече има създадена психоза в града, дори бизнеса е повлиян от нея …
Учудена съм защо е тази психоза, защото информация има качена още отпреди десетина дни на страницата на Община Златоград. На 12 февруари РЗИ даде информация на нашата страница в рубриката епидемична обстановка. Писахме колко са случаите, какви мерки са взети, какво е препоръчано. Във връзка със зачестилите случаи сме подготвили листовка. Тази седмица ще занесем и информационни материали. Имахме запитвания от граждани. И за това съм учудена, че не търсят информация от специализирани и достоверни източници, а между хората се разпространява неверни данни и така притеснението расте.

Основно притеснението на хората е свързано с това болните да не са се заразили в столова или заведение за хранене. Имат ли връзка такива обекти с хепатита в града?
Ако беше така, всички, които се хранят в този стол или имат връзка с определен човек, щяха да са вирусоносители. Епидемичните проучвания, които са направили нашите специалисти не показват такова нещо. Нямаме определен един единствен източник на инфекцията. Понеже това е заболяване, което се предава с мръсните ръце, всеки е застрашен и ако се докосне до недостатъчно чисти прибори, замърсена храна, или ръце, които са замърсени, ще се зарази и естествено може да развие клиниката на хепатит. Освен това има много случаи, в които заразата протича безсимпотмно и такива хора са най-опасни, защото са здрави заразоносители и тогава не може да се направи връзката къде е бил контакта със заразата.

Възможно ли е хепатитът да е вкаран отвън?
Вероятно е дошла заразата отнякъде. Но дали е било с храна, дали от здрав заразоносител, или по някакъв друг начин, не знаем, защото проучванията не дадоха резултат. Не се уточни от къде е тръгнала заразата. Пак казвам нямаме информация за източник, който да е известен и да не са взети противоепидемични мерки.

Какво включват противоепидемичните мерки?
Включват дезинфекция на средата, в която се намират пациентите, дръжки на врати, повърхности, посудата, която се използва и др. Болният трябва да се държи изолиран доколкото може. Да се спазва много добра лична хигиена.

Елена Павлова

Повече по темата на https://www.otzvuk.bg/malva-za-epidemiya-ot-hepatit-udrya-biznesa-v-zlatograd/

Advertisement
Back to top button
Close
Close