Advertisement
НОВИНИ

Д-р Мими Кубатева: Епидемичната ситуация в Смолянска област е много тревожна

Епидемичната ситуация в Смолянска област е много тревожна, обяви директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева в обръщение, изпратено до медиите днес.  „Значителен е натискът върху лечебната мрежа. Болни са цели семейства. Повикванията в ЦСМП в по-голямата част са за болни със симптоми на Ковид -19.“, съобщава още д-р Кубатева.

Advertisement

За трета поредна седмица в област Смолян се регистрира увеличение на 14-дневната заболяемост от Ковид-19, съответно: 296,4; 391,6 и 480 на 100 хиляди население.  В някои общини заболяемостта е доста по-висока – в Баните е над 800/100 хил.; в Смолян  и Чепеларе е над 650/100 хил.  Най-ниска е в община Доспат – 64,56/100 хил.  население. Нараства и 14-дневната смъртност и през последната седмица достигна  42,2/100 хиляди.

В болниците се разкриват допълнителен брой легла за лечение на Ковид-19 и общият им брой в областта вече е 176 –  в Смолян – 106, Девин – 30, Мадан- 20,  Златоград – 20. Свободни легла има и се прави всичко възможно за обслужване на нуждаещите се, но леглата за много тежките случаи – интензивните легла, са почти непрекъснато заети. Повикванията в ЦСМП в по-голямата част са за болни със симптоми на Ковид -19.

Около 10% от новорегистрираните са ваксинирани и те боледуват леко, констатира още директорът на РЗИ. Тя напомня, че ваксината остава най-надеждната защита срещу Ковид 19. За съжаление малък е делът на ваксинираните в областта –  към 16%, доста под средното за страната, която е на последно място в Европа, а ние сме сред последните по обхват области.

„Обръщам внимание на работещите в търговски обекти и заведения за хранене да упражняват контрол върху клиентите; на родителите да не пускат в детските заведения деца със симптоми на респираторна инфекция и да осигуряват достатъчен брой маски на учениците; работодателите да следят стриктно да няма болни служители, да изискват зелен сертификат и да създадат подходяща организация на работа. Добре би се отразила и помощта на неправителствените организации в борбата срещу Ковид-19.

Апелирам всички ние, жителите на областта, да проявим отговорност, като спазваме противоепидемичните мерки и изискваме същото от хората около нас и тези, които не са ваксинирани да помислят и вземат правилното решение, за да се справим с много сериозната епидемична ситуация.“ – посочва д-р Кубатева

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close