Здраве

Д-р Апостолова: Бюрократите на НЗОК искат да ме накарат да забравя, че съм лекар

Вчера – 19.10.2017 г., в Деня на Българския лекар председателят на Районната лекарска колегия в Смолян д-р Емилия Апостолова изпрати отворено писмо до медиите, в което обвинява Здравната каса, че иска да превърне лекарите в „софтуерни програми“ и поиска публично да й бъде извършен одит като лекар ендокринолог. Публикуваме текста на писмото едно към едно.

ОТВОРЕНО ПИСМО
ОТ Д-Р ЕМИЛИЯ АПОСТОЛОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЛК-СМОЛЯН, ЧЛЕН НА НС НА БЛС, ЛЕКАР ЕНДОКРИНОЛОГ ИНДИВИДУАЛНА ПРАКТИКА

Като лекар ендокринолог на индивидуална практика съм договорен партньор на НЗОК от 2000 г. През целият период на изминалите 17 години НЗОК и РЗОК непрекъснато се стремят да ме накарат да променя начина си на работа, да забравя че съм лекар, да се унижавам пред пациентите си за неща, които не зависят от мен. С редица местни и национални писани и неписани правила контролните органи на НЗОК и РЗОК се опитват да превърнат лекарите в софтуерни програми и да „треперят“ да не бъдат глобени!!!!!

Ежемесечно по различни причини от спецификациите на изпълнителните на медицинска помощ отпадат реални дейности, които са извършени като прегледи, лечение и профилактика.

Чашата преля с  изпратеното писмо за непризнаване на част от дейността на моята практика за месец септември 2017 година. Дебело искам да подчертая, че иновацията на РЗОК – Смолян за този месец е, че искат да принудят нас, ЛЕКАРИТЕ, да преглеждаме пациентите си, не когато те имат нужда, а когато КОМПЮТЪРНАТА СИСТЕМА каже,  че трябва и може!

Изпращам възражението си, като искам да обърна внимание, че една част от изпратената информация не отговаря на фактите от база данните на практиката ми!

За случаите, посочени като надвишен брой прегледи по Диспансерна наредба, заявявам, че това са пациенти с хронично-рецидивиращи заболявания, в случая с данни за различни изостряния, налагащи активно лечение, а не диспансерно наблюдение. Разликата е понятна за всеки един лекар!!!! За тези случаи настоявам да се извърши медицински одит и оценка за правилността или не на диагностично-терапевтичният план приложен от мен в качеството ми на лекуващ ендокринолог.

гр. Смолян
19.10.2017 г.
д-р Емилия Апостолова

 

Advertisement
Back to top button
Close
Close