Advertisement
НОВИНИ

Цветелина Бориславова: Пампорово ликува, цяла зима ще се говори за България

Финална пресконференция дадоха днес, преди официалното откриване на Световната купа по сноуборд алпийски дисциплини ПАМПОРОВО 2024, мажоритарният собственик на „Пампорово“ АД Цветелина Бориславова, изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков, носителят на Световна купа по сноуборд Радослав Янков, президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев, вицепрезидентът на Българската федерация по ски Георги Бобев, директорът на стартовете за СК в Пампорово Виктор Гичев, Пламен Вълков – пресаташе на БФСки, областният управител на област Смолян Захари Сираков, кметовете на общините Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Боран Хаджиев. Пресконференцията се проведе в зала „Рила“ на хотел „Перелик“ в к. к. Пампорово.

„Изключително съм щастлив, че сбъднахме мечтата на единствения българин, носител на световната купа на ФИС, в Пампорово да се проведат за първи път стартове за световната купа по сноуборд. Това беше негово изключително желание и то съвпадна с навръх 100 годишнината на българската федерация по ски. За да уважат Радо тук дойдоха близо 100 състезатели от цял свят, сред които са актуалните световни и олимпийски шампиони от алпийския сноуборд. Състезанията ще могат да бъдат наблюдавани в България по Нова телевизия, а чрез Синхрон спорт и Евроспорт ще могат да стигнат до цял свят.“ – каза Цеко Минев.

Мажоритарният собственик на „Пампорово“ АД Цветелина Бориславова изрази своята радост и гордост от това, че спортно събитие от такъв висок ранг ще се проведе именно на Пампорово. „Пампорово ликува от това, че е домакин на такова важно спортно събитие от световен мащаб. Радостно е, че и това е поредното такова събитие.

Имаме две световни купи тази година, които ще се състоят в България – другата ще бъде в Банско. Цяла зима тази година ще се говори за България. Това е постижение не само за спорта а и за туризма.“, добави тя.

Радослав Янков определи събитието като една негова сбъдната мечта. „Една моя мечта се сбъдна – тук, в родното ми място да се състезавам пред истинска родна публика. Чувствам се добре, във форма съм, но отговорността е голяма и напрежение има.“, каза той.

Областният управител Захари Сираков отбеляза, че за него като областен управител и гражданин на Смолян е чест Пампорово да бъде домакин на спортен форум от най-високо ниво. „Световният елит на сноуборда, сред който е и нашата гордост Радослав Янков, е тук и ние ще станем не само свидетели, но и ще съпреживеем този спортен празник.“

Кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Боран Хаджиев, споделиха, че за да стане факт това изключително престижно за Пампорово и региона събитие, те са работили по време на подготовката в синхрон с всички институции в общините и областта. Ние си пожелаваме това първо състезание да не е последното, а да го последват и други.

Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев подчерта заслугите за това на БФСки, на Радо Янков, както и на Цветелина Бориславова. Всяка година се влагат инвестиции за развитието на курорта, които позволяват да се правят такива състезания от световно ниво, допълни Хаджиев.

Според Николай Мелемов, кмет на Смолян, Пампорово се развива видимо през последните години и заслужено спечели домакинството на Световната купа.

В юбилейната 100-годишнина от създаването на Българската федерация по ски Пампорово за първи път ще приеме домакинство на Световна купа по сноуборд от календара на FIS. Състезанието ще се проведе на 20 и 21 януари на писта Стената и ще посрещне най-добрите състезатели в тази дисциплина от цял свят. Сред участниците е трикратната олимпийска шампионка Естер Ледецка, която спечели титлите в паралелния гигантски слалом от зимните игри в Пьонг Чанг 2018 и Пекин 2022. Ледецка е 4-кратна носителка на голямата световна купа по сноуборд и 3-кратна на малката световна купа в паралелния гигантски слалом.

Другата голяма звезда при дамите в Пампорово ще е Рамона Терезия Хофмайстер (Германия), която е лидер в генералното класиране за Световна купа в момента и 3-кратна носителка на големия Кристален глобус. При мъжете голямата звезда в Пампорово несъмнено е Радослав Янков, който е първият българин спечелил голямата Световна купа на ФИС (2016 г). Той взе през 2017-та и малкият глобус в паралелния гигантски слалом. В момента Янков е осми в класирането за световната купа в паралелния слалом. Актуалният олимпийски шампион при мъжете от Пекин 2022 Бенямин Карл (Австрия) ще стартира в Пампорово. Той води в момента в генералното подреждане за СК. Лидерът за малката купа в паралелния слалом Даниела Багоца (Италия) е потвърдил участие. В родопския курорт ще кара и последният носител на голямата Световна купа Роналд Фишналер (Италия). Заявки за участие са изпратили сноубордисти от 16 държави.

Церемонията по откриването на Световната купа по сноуборд в Пампорово е тази вечер в 18,00 ч в зала „Родопи“ на хотел „Перелик“. Веднага след нея от 18,30 ч е и тегленето на жребия за топ състезателите. В събота и неделя ще се проведат 2 паралелни слалома при мъжете и жените.

Квалификациите и в двата дни са от 9,00 ч, а финалите от 13,00 ч.

 

Advertisement

ЕДИН КОМЕНТАР

 1. Секунда невнимание и ….цял живот мъртъв !!!
  Такъв лаф имаше през соца , на път е да се затвърди и сега.
  Основно заради безхаберието , приело животозастрашаващи размери и скудоумието на съвременното поколение.
  Цяла област ликуваше , заедно с България , след успеха на Радо Янков Сега цяла България ще стане Бългафия , допуснала скудоумниците от Пампорово АД да „икономисат“ предпазните мрежи по пистите Мечи чал . Лошото е друго . Медиите пишат за загинал в ЧЕПЕЛАРЕ , но няма заглавие „скиор загина на писта в Пампорово – Мечи чал“
  Успехът има много майки и бащи …
  Провалът е сираче….и това ще е Чепеларе.
  Тъжното е , че тъкмо този инцидент ще направи града носител на жълтата фланелка по смърт на писта с висока скорост, след онзи позабравен случай от преди 15-16 години.
  Чепеларци не заслужават това !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!