Advertisement
НОВИНИ

Цената на пелетите пада на 600 лева, но кметове договарят стотици тонове по 900 лева за следващата зима

Кметове от ГЕРБ в Смолянско купуват стотици тонове скъпи пелети в края на отоплителния сезон на цена до 900 лева на тон, сочи справка в Агенцията за обществени поръчки. В същото време по медиите се оплакват от инфлацията, от липса на пари, че нямат бюджет, че се налага да пестят ток за уличното осветление.

Кметът на Смолян Николай Мелемов ще сключи договор за доставка на 600 тона пелети на цена от 900 лв./тон с ДДС. Изпълнителят е избран на 9 март. Това е дружеството на Муса Дагон от с. Горно Краище, община Белица – „МУСАЛА-88“ ЕООД. В обществената поръчка са участвали 9 фирми, като една от тях – „Т и Т Трейд“, е отстранена. Комисията, назначена от кмета Мелемов, с председател Симеон Велинов, и този път е оценявала офертите по добре известната „смолянска“ методика, в която цената губи значение. (вж. таблицата)

Странно е и, че въпросните 600 тона ще бъдат доставяни в дълъг период от време – през следващите две години, но в методиката е включен и показателят „Срок за изпълнение на заявена доставка“. Така фирмата, дала най-ниска цена – 720 лева на тон – „МС ДЪРВООБРАБОТВАНЕ“ ЕООД, е класирана на четвърто място. Защото е посочила в офертата си, че срокът за изпълнение на доставката е 3 дни, а за отстраняване на нередности – до 12 часа. За сметка на това фирмата на Муса Дагон, дала цена от 900 лева на тон, е посочила, че ще изпълнява доставките за 1 ден, а срокът й за отстраняване на нередности е 1 час.

Възниква основателният въпрос: Защо кметът на Смолян купува пелети, по-скъпи с близо 200 лева на тон, и харчи необосновано над 100 000 лева от общинския бюджет?

Логичният отговор на мнозина би бил, че разумното и пестеливо разходване на парите на данъкоплатците не е приоритет за кмета Николай Мелемов. Примерите в тази посока набъбват през последните години.

Възможно е да смята, че е по-важно днес да поръчаш пелети и утре да ги получиш, от едни спестени 100 000 лева, вместо да ги поръча три дни по-рано.

Още по-скандален е другият срок – един час за отстраняване на нередности. Муса Дагон и управителите на останалите дружества, които са посочили този срок в офертите си, очевидно смятат, че имат способности на филмовия герой Супермен и могат да направят нова доставка в рамките на 60 минути. Считам, а това е мнение на мнозина, че въпросните срокове са само „извинение“ да се избере по-скъпата оферта. Което предизвиква обосновано съмнение за корупция в общинската администрация. Но няма кой да разследва подобни обществени поръчки? От стотиците обществени поръчки в Смолянско прокуратурата не откри нито една, която да заслужава разследване. Смущаващ е и фактът, че този „конкурс“ бил проверен от Агенцията за обществени поръчки, която не е открила „несъответствия с изискванията на ЗОП“.

На малко по-ниска цена – 858 лева на тон, кметът на Златоград Мирослав Янчев купува 152 тона пелети в срок от една година. Договорът му е подписан на 6 март с „Професионал“ ЕООД – Велико Търново. За разлика от Мелемов кметът на Златоград е обявил, че критерият за избор на изпълнител е най-ниска цена. Но в същото време е посочил висока прогнозна стойност за един тон пелети – 960 лева на тон с ДДС. Затова и най-ниската цена, която е постигната в конкурса – 858 лева за тон е с около 200 лева повече от средната цена на пазара в момента – около 600 лева.

Справка на „Отзвук“ при производители и търговци през последната седмица сочи, че пелети с най-високо качество се предлагат на цена около 600-650 лева на тон. А търговец в Златоград вече продава по 490 лева.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!