ГОРЕЩА ТЕМА

COVID-19: Данните за Смолянска област към 26 май

„41 са случаите, регистрирани от началото на извънредното положение от 13 март до момента. Излекуваните са 31. Починалите са трима, както и един мъж от Неделино, лекуван в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Активните случаи са 7. От тях един е в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Смолян, и 6-тима са на домашно лечение“. Това съобщи днес областният управител Недялко Славов на брифинг пред журналисти.

В сравнение с останалите области в страната Смолян е на 11-то място по брой заразени. В челото е София с 1015, Плевен – 217, Видин 182 и т.н. „Видимо ситуацията в областта се успокоява. Това се потвърждава и от данните брой заразен спрямо общия брой население. Миналата седмица Смолян беше на 6-то място с 1 на 2300, сега сме на 9-то място с 1 на 2408“, допълни още Славов.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева съобщи, че през периода 18-24 май в областта е излекуван един пациент. Има и един новооткрит случай от огнището в завода на „Костал“ в Пазарджик. Изследваните с PCR са 92-ма. 62 са изпратени от РЗИ, 29 от МБАЛ – Смолян и 1 от МБАЛ – Девин. От тези проби 43 са на персонал от социални домове в Смолян, Павелско и Мадан и всички са отрицателни. Общият брой на бързите тестове е 185, от които четири са положителни за антитела. 73 са на работещи в Центъра за спешна медицинска помощ и всички са отрицателни за антитела. Под карантина за периода са били 337 лица, от които завърнали се от рискови зони – 312, и 11 контактни. Отпаднала е карантината на около 80 шофьори. Медицински специалисти от здравната инспекция проследяват 14 карантинирани лица, които нямат общопрактикуващ лекар. Извършени са 36 проверки за спазване на карантина и няма установени нарушения. Осъществени са 28 проверки в лечебни заведения за болнична помощ за спазване на противоепидемичните мерки. Взети са 75 проби за контрол по дезинфекцията. Проверени са и две лечебни заведения от доболничната медицинска помощ – женска и детска консултация, за спазване правилата за работа.

„В момента на лечение в Инфекциозно отделение имаме само един пациент с потвърден COVID-19. Той е в добро общо състояние и тази седмица ще бъде изписан. От началото на извънредното положение до момента са лекувани 21 пациента с коронавирус. През март – 6, април – 14, и май – 1“, посочи директорът на МБАЛ – Смолян д-р Марин Даракчиев. През април за 14 лекувани пациенти са изплатени на 100 души от първа линия 153 700 лв. допълнителни средства за лечение на CFOVID-19. През март за шестимата лекувани са изплатени на 60 човека възнаграждение от 92 801 лв. „Допълнителни средства получиха хората от първа линия – работещи в Инфекциозно отделение, ОАИЛ, Спешно отделение, лабораториите, рентгена. В момента обстановката е спокойна и вървим към нормален ритъм на работа. Все пак сме бдителни, спазваме противоепидемичните мерки“, каза още д-р Даракчиев.

Шефът на полицията ст. комисар Николай Димов съобщи, че продължават проверките по спазване предписанията на РЗИ за поставени под карантина. През седмицата е образувано едно бързо производство срещу 35-годишен мъж от Смолян, с което общия брой на образуваните бързи производства стават 29. От тях 20 са за неспазване на карантината.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close