ГОРЕЩА ТЕМА

COVID-19: Данните за Смолянска област към 1 август

За последната седмица в нашата област са установени 26 души с положителен резултат за коронавирус, което спрямо останалите области ни нарежда на 14 място, съобщи на регулярния брифинг областният управител Недялко Славов. От началото на извънредното положение общоустановените случаи в областта са 470. 13 са починали, а 386 са излекувани. Към момента активните са 71. В МБАЛ Смолян са настанени 19, в МБАЛ Мадан – 7, в МБАЛ Девин – 5 и в УМБАЛ „Каспела“ – 1. Две жени са приети в Отделението по анестезия и интензивно лечение в смолянската болница, едната от тях е интубирана. На амбулаторно лечение в домашни условия са 39 души.

„През месец юли в нашата област са регистрирани 145 лица срещу 272 през- месец юни, на възрастта от два месеца до 97 години. Позитивните лица са предимно от малки семейни огнища. Не са регистрирани нови производствени големи огнища. Най-засегнатата възрастова група от позитивните е групата на хората от 50 до 59 години, като най-голям е броят на лицата на 57 години и на 66 години“, каза директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева. Най-засегнати по брой позитивни са общините Смолян – 58 нови случая, Мадан – 26, Рудозем – 24, Борино – 18. През месеца са регистрирани и първите позитивни в община Златоград. Сред новозаразените има 12 медицински специалисти, от които двама от извънболничната специализирана медицинска помощ, един от МБАЛ Девин и трима от МБАЛ Мадан. От първичната доболнична медицинска помощ са двама общопрактикуващи лекари – от Девин и Чепинци, един ферлдшер от Борино, двама зъботехници и един стоматолог. 54 лица, или 37,2%, са лекувани при домашни условия под наблюдение на общопрактикуващ лекар, в лечебни заведения са постъпили 91 лица – 62,8% от новозаразените. През юли относителният дял на хоспитализираните лица е най-голям досега. Към 1 август под активна карантина са 81 лица.

По отношение на лабораторната диагностика д-р Кубатева съобщи, че през месеца са изпратени за изследване с PCR-техника 711  проби, от които 50 са на медицински персонал. Направени са 422 бързи теста с 61 позитивни.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close