Образование

Четвъртокласниците от Смолянска област – с най-високи оценки на външното оценяване

За поредна година четвъртокласниците от Смолянска област са на първо място в националното външно оценяване, според общия среден резултат по четирите оценявани предмета. След младите родопчанчета се нареждат децата от София-град и Варна. На последните места по три от четирите учебни предмета са областите Шумен, Монтана и Сливен, а по БЕЛ – Монтана, Силистра и Сливен.

Националното външно оценяване се проведе по старите изисквания, както за организация, така и по формата на изпитванията по български език и литература, математика, човекът и обществото и човекът и природата. В изпитите на национално ниво се включиха 60 500 деца от 1796 училища.

От Министерството на образованието отчитат, че резултатите са показателни за висока степен на постигане на държавните образователни изисквания за учебното съдържание за началния етап а основното образование. По БЕЛ – 77,69%, по математика – 75,25%, по човекът и обществото – 77,80 и по човекът и природата – 81,28%. Резултатите са напълно съизмерими с тези от предходните години. Тенденция има към повишаване на резултатите по БЕЛ, които са с 0,5% по-високи от 2018 г. и с 1,95% от 2017 г.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close