Здраве

Четири вида грип ни атакуват този зимен сезон

Очаква се през студените месеци да ни атакуват разновидности на  грипните вируси „Мичиган“,“Хонконг“, „Бризбейн“ и „Пукет“. Съществуващата 3-валентна и новата 4-валентна ваксина осигуряват висока защита срещу щамове А и В, които се очаква да са активни през този сезон.

Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

В България първите случаи на грип се регистрират обикновено през ноември, а пикът на заболеваемост е в края на декември и началото на януари. За разлика от респираторните есенно-зимни вируси, грипът настъпва с бурно начало – главоболие, висока температура, силна обща отпадналост и покосява целия организъм за около 5-7 дни. Антибиотиците не помагат.  Затова всяка есен здравните власти призовават уязвимите групи да се имунизират.

Ваксината е препоръчителна за възрастните хора над 65 години, за често боледуващите, както и за тези с хронични заболявания ( на дихателната система, на сърдечносъдовата система, заболявания на обмяната – диабет например,  на бъбреците и при имунодефицитни състояния). Тъй като заразяването става по въздушно-капков път, препоръките се отнасят и за здрави хора, чиято професията предполага контакти с много хора (полицаи, войници, учители, транспортни работници, медицински служители) и вероятността да се заразят е голяма.

Препоръчително е ваксината да се направи до края на месец октомври, за да може организмът да си изработи имунитет, преди вирусите да започнат да циркулират по-активно. Ваксината не предпазва 100 %, но помага при боледуване грипът да се изкара по-леко и без усложнения.

РЗИ – Смолян  разполага с 3-валентната ваксина „Инфлувак”, осигуряваща защита срещу очакваните грипни щамове. Желаещите могат да се имунизират всеки работен ден от 9,00 часа до 16,00 часа в Приемния кабинет на здравната инспекция. Цената на ваксината е 9 лв., а на манипулацията по поставянето й – 2 лв.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close