Местна властНА ФОКУС

Четири фирми и едно обединение искат сметосъбирането на Смолян (видео)

Пет оферти за изпълнител на обществената поръчка за „Сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистота на териториите за обществено ползване в община Смолян“ са подадени в Община Смолян до 17.00 часа на 24 юли (петък). Днес малко след 10.00 часа в зала 343 на общинската администрация бяха отворени офертите от комисия, начело с Милена Хаджиева – главен юрисконсулт на Община Смолян.

Членовете на комисията провериха съдържанието на запечатаните пликове, по трима от тях подписаха всяка страница на техническите оферти и установи, че всички ценови предложения са подадени в непрозрачни запечатани пликове.

Най-обемната оферта бе първата отворена – на „ЕКО РЕСУРС-Р“ ООД. Фирмата е със седалище в гр. София, район Подуяне, ул. „Градинарска“ № 1. Фирмата се занимава с битово и разделно сметосъбиране и сметоизвозване. Фирмата чисти град Дупница от 2012 г. До 2017 г.  в консорциума „Дупница клинър”, заедно с фирмата „РТК” от Елин Пелин, която чистеше Чепеларе преди там да се настани „Титан“ чрез дружеството си „ГЛОБЪЛ КЛИНЪР“ ООД. От 2017 г. „ЕКО РЕСУРС-Р“ чисти и община Долни Дъбник.

Всички страници на техническите предложения на участниците бяха подписани от трима членове на комисията.

Втората оферта е на консорциума „Чистота за Смолян“, включваща фирмите „ИСА 2000“ ЕООД и „БАКС 99“ АД – София. Дружеството „БАКС 99“ е създадено за приватизацията на БКС „Слатина“ ЕООД, става ясно от Търговския регистър. Фирмата на смолянчанина Юлиян Инджов „ИСА 2000“ е добре позната  в града и се занимава със строителство и ремонт на пътища. Другият участник в консорциума „БАКС 99“ АД – София, също се занимава със строителство, но има опит и в сметосъбирането. Дружеството събира и извозва сметта от столичния район Слатина.

Третият участник е пловдивското дружество „МИТ И КО“ ЕООД. В предмета му на дейност са описани дейности като наука и иновации, проектиране и изработка на специален софтуер и информационни системи. Фирмата има опит в изкупуването и депониране на опасни отпадъци.

Четвъртият участник е „ГЛОБЪЛ КЛИНЪР“ ООД със седалище в гр. Хасково. Една от фирмите на групировката, известна в Смолян като „Титан“. Собственици на дружеството са известните хасковски бизнесмени Величко Минев, Тенчо Лилянов и Даниел Гаргов. В „ГЛОБЪЛ КЛИНЪР“ ООД тримата участват и чрез „ЕКО ТРАДЕКС ГРУП“ АД. До края на миналата година „Титан“ чистеше Смолян чрез дружеството си „Клинър“ ООД по договор, сключен от бившия кмет Дора Янкова през 2006 г., а от 1 януари 2020 г. чрез „ЕКО ТИТАН ГРУП“, фирмата, която е оператор на сметището „Теклен дол“. „ГЛОБЪЛ КЛИНЪР“ ООД има договор за чистота с Община Чепеларе, сключен на 18 септември 2015 г. за срок от 5 години, и който изтича след два месеца. „ГЛОБЪЛ КЛИНЪР“ е запорирало сметките на Община Чепеларе заради дългове за сметосъбиране от близо 2 милиона лева, натрупани през последните две години.

Петият участник е дружеството „ЕКОР“ ЕООД от гр. Стара Загора. Според сайта на фирмата тя е  специализирана в дейности по събиране, сортиране, балиране, транспорт и продажби на всички видове отпадъци от опаковки.

От кандидатите да чистят Смолян кметът Мелемов иска да разполагат със 7 сметосъбиращи автомобила, с 3 товарни автомобила, с 2 багера, с 2 водоноски, както и да са събрали и извозили 10 000 тона отпадъци за последните 3 години. Фирмата, която поеме сметосъбирането, трябва в 10-дневен срок да достави и 2200 контейнера за отпадъци тип „Бобър“, 760 кофи и 180 съда за пепел. Срокът на обществената поръчка е пет години при максимална цена 16 милиона и 374 хиляди лева с ДДС, или близо по 3 милиона и 300 хиляди лева на година.

Обществената поръчка бе обявена от кмета Николай Мелемов на 15 юни и предизвика брожения в обществото, тъй като по време на предизборната кампания миналата година той обеща след приключване на скандалния договор с „Титан“ Общината да започне сама да си чисти. На извънредно заседание на 20 юли с 11 гласа „за“ и 6 „въздържали се“ Общинският съвет препоръча на кмета да прекрати обществената поръчка и да предприеме действия за образуването на общинска фирма, която да поеме чистотата и сметосъбирането. Кметът обаче отказа да се съобрази с препоръката и отговори, че ще продължи процедурата. Но обеща да не подпише договор със спечелилата фирма, ако до края на годината успее да създаде общинско звено за чистота и му осигури адекватно финансиране и нужните разрешителни за дейността.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close